Španija

April 20, 2021

Zgodovina iger na srečo v Španiji

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Španija je legalna država hazarderjev in obstaja velika verjetnost, da uspešna industrija iger na srečo prispeva k večini svojega nacionalnega dohodka. Trenutno se država ponaša z več kot 60 igralnicami, 250.000 igralnimi avtomati in sedmimi dirkališči, razporejenimi v 35 mestih. Najpogostejša vrsta stav v Španiji je državna nacionalna loterija (Loteria Nacional), ki deluje kot pomoč Katoliški cerkvi in dobrodelnim dejavnostim. Kljub temu ima država še vedno stroge ukrepe glede zakonite starosti za igre na srečo. Posameznikom, mlajšim od 18 let, ni dovoljeno igrati na spletu ali vstopati v igralne arene, kot so bingo dvorane in igralnice.

Zgodovina iger na srečo v Španiji

Prvi dnevi iger na srečo v Španiji

Pred letom 1977 je Francov režim prepovedal vse igre na srečo, razen športnih bazenov, nagradnih iger in nacionalne loterije. Po Francovi smrti leta 1975 so bile igre na srečo dovoljene, vključno z igralnimi avtomati, igralnicami in bingom. Regionalna vlada je nadzirala spletne stave in prizorišča iger na srečo pred njihovo uradno regulacijo leta 2006. Rast spletnih stav z leti je zahtevala uvedbo španskega zakona o igrah na srečo maja 2011, da bi racionalizirali igralniško pokrajino v državi. Igre pasje in konjske dirke, spletne igre na srečo, bikoborbe, bingo, loterijske igre in poker so priljubljene igre na srečo v Španiji.

Pravna pokrajina

Državne in regionalne oblasti so sankcionirane s špansko zakonodajo, da nadzorujejo dejavnosti iger na srečo v državi. Pokrajinski organi urejajo igre na srečo v eni regiji v državi, medtem ko državni organi nadzirajo igre na srečo na dveh ali več področjih. Vendar pa spletno igralnico v Španiji urejajo tako državni kot regionalni organi. Generalni direktorat za regulacijo iger na srečo je poseben organ, ki spremlja, nadzoruje in standardizira davke na igre na srečo. Kot smo že omenili, Zakon o igrah na srečo določa splošne predpise za vse dejavnosti v zvezi z igrami na srečo v državi. Zakon o igrah na srečo nadzoruje igre na srečo prek interneta, medijev in interaktivnih množičnih komunikacij. Zakon izvaja tudi nekatere dejavnosti, kot so financiranje, oglaševanje in promocija iger na srečo.

Spletne stave v Španiji

Španska vlada je ratifikacijo in ureditev spletnih stav določila leta 2002. Vendar so bile stave na borzi in spletni igralni avtomati prepovedani pred uvedbo zakona o igrah na srečo. Španski zakon o igrah na srečo iz leta 2011 je vzpostavil stabilen okvir za licenciranje in nadzor operaterjev spletnih igralnic v Španiji. Od uveljavitve zakona je bilo certificiranih preko 70 izvajalcev spletnih iger na srečo. Posledično je več kot milijon igralcev začelo s spletnimi stavami na španskem trgu spletnih igralnic do konca leta 2012. Trenutne statistike kažejo, da več kot 50 % igralcev na srečo, ki uporabljajo spletne storitve in dejavnosti, izvaja športne stave.

Zakon o igrah na srečo daje igralcem možnost, da ocenijo temeljne predpise o stavah in se držijo politik v svojih ustreznih regijah. Tudi španska uprava za igre na srečo je stroga spletne igralne avtomate in spletne stave, saj pomembno prispevajo k gospodarstvu države. Igralci na srečo v Španiji imajo omejeno izbiro spletnih igralnic, vendar jih najboljši operaterji na svetu še vedno pozdravljajo na svojem spletnem mestu. V prihodnosti se bo omejevalno licenciranje sčasoma sprostilo, saj se bodo davki povečali in odprla vrata za bolj raznolik trg.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Zadnje novice

Ali lahko spletne igralnice izločijo igralca?
2023-12-13

Ali lahko spletne igralnice izločijo igralca?

Novice