Austrian Federal Ministry of Finance

Ker priljubljenost spletnih igralnic še naprej narašča, so vlade po vsem svetu prisiljene ponovno pretehtati svoje politike iger na srečo, da bi zaščitile svoje državljane. Enako se dogaja v Avstriji, kjer vse igralniške dejavnosti trenutno ureja Zvezno ministrstvo za finance v skladu z Zakonom o igrah na srečo (GSpG), ki je bil uveden leta 1989. Ogledamo si dovoljenja in pravno stališče države ter ugotovimo, kaj Avstrijski igralci lahko pričakujejo, da bodo na spletu iskali igralnice.

Austrian Federal Ministry of Finance
Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Spletne igralnice z licenco avstrijskega zveznega ministrstva za finance

Stave so v Avstriji priljubljena in povsem zakonita zabava. Tako v kopenskih igralnicah in stavnicah kot v tistih, ki svoje storitve ponujajo na spletu. Vendar pa zaradi zapletenosti zakonitosti iger na srečo stvari ob natančnejšem pregledu nekoliko bolj zapletene. Prvič, tako kot pri mnogih regulativnih organih se zakoni razlikujejo glede na vrsto dejavnosti, na primer igre na avtomatih ali loterije. Drugič, licence se podelijo le določenim strankam in pod strogimi pogoji, ki jih bomo podrobneje preučili kasneje.

Od leta 2022 je dovoljenj za igre na srečo, ki jih ponuja avstrijsko ministrstvo za finance, malo. Dejansko trenutno obstaja le 12 licenc, ki so bile podeljene skupini Casinos Austria. Pred nekaj leti so bili izdani še trije, ki so jih kmalu po neupoštevanju pravil preklicali. Tako stroge zahteve nacionalnim spletnim igralnicam otežujejo pridobitev in obdržanje licence, tistim zunaj države pa onemogočajo.

O licenci avstrijskega ministrstva za finance

Dejansko lahko za licenco zaprosijo samo igralnice, ki delujejo v Avstriji. Trenutno nič ne preprečuje avstrijskih igralcev, da se prijavijo pri offshore operaterjih. Vendar pa predlagane spremembe zakona vključujejo uvrstitev mednarodnih stav na črno listo, kar pomeni, da bodo igralci morda omejeni pri obiskovanju svojih najljubših igralnic po vsem svetu. Podobno igralci izven države ne morejo ustvariti računa pri odobreni avstrijski igralnici.

Poleg geografskih omejitev veljajo tudi druga pravila za spletna mesta za stave, ki iščejo licenco. Vključujejo:

  • Orodja za zaščito igralcev – igralnice so dolžne ponuditi omejitve trajanja iger na srečo, zneske depozitov, omejitve vložkov itd., da bi preprečili težave in odvisnost.
  • Davčni zakoni – za ves prihodek, ki ga ustvari platforma, veljajo zvezni davčni zakoni.

Pomembno si je tudi zapomniti, da avstrijski državljani, ki stavijo na offshore spletišča, ne bodo prejeli nobenih zaščitnih pravic, kot bi jih imeli pri igrah v igralnicah, ki imajo licenco in jih ureja Ministrstvo za finance.

Prihodnost spletnih igralnic v Avstriji

Bližajoče se spremembe nacionalnih zakonov o igrah na srečo in ustanovitev novega regulativnega organa bodo zagotovili najvišjo raven zaščite za igralce. Tako v smislu zagotavljanja varnosti strank s spodbujanjem odgovornega igranja na srečo in zaščite pred brezvestnimi izvajalci. Igralci bodo lahko popolnoma brezskrbno uživali v vrtenju svojih najljubših igralnih avtomatov ali igranju pokra v živo. Vendar pa lahko odločitev o blokiranju nekaterih mednarodnih igralnic povzroči težave nekaterim, ki raje stavijo zunaj avstrijskih meja.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak