Greek Gaming Commission

Od leta 2012 ima grška komisija za igre na srečo (Hellenic Gaming Commission - HGC) nadzor nad regulacijo spletnih iger na srečo v Grčiji. Spletne igre na srečo so v Grčiji jemali zelo resno, v nasprotju s številnimi evropskimi sosedami te države, zaradi česar se je v zadnjem desetletju razpravljalo o številnih zakonodajnih aktih, predhodno licenciranim igralnicam pa so rekli, da morajo svoj posel usmeriti drugam. Grška vlada ima zdaj od prizanesljive do stroge v kratkem času monopol nad spletnimi igrami na srečo v državi; zaradi česar številni prebivalci svoje poslovanje odpeljejo na tuje strani.

Greek Gaming Commission
Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Spletne igralnice z licenco Hellenic Gaming Commission (HGC)

Sprva je HGC izdal začasne licence več kot 20 spletnim igralnicam. Te igralnice so bile v celoti licencirane za delovanje znotraj Grčije in zakonito sprejemanje igralcev iz države. Kljub tej začetni prizanesljivosti pri izdajanju dovoljenj pa je vlada na koncu zahtevala, da podjetja zapustijo Grčijo, zaradi česar je samo igralnica OPAP v državni lasti z navideznim monopolom nad trgom. Državna spletna igralnica je omejena pri igrah in storitvah, ki jih ponuja, kar pomeni, da se številni prebivalci Grčije še vedno prijavijo v čezmorske igralnice, ki še vedno sprejemajo igralce iz države in se rutinsko trudijo pritegniti več.

Medtem ko igralnice s sedežem v tujini ne morejo več pridobiti licence za delovanje v Grčiji, igralci na ozemlju niso zakonsko omejeni pri igranju v njih. Zakonske omejitve so namenjene samim podjetjem, v nasprotju z vsemi igralci, ki igrajo v nelicenciranih igralnicah na internetu. Zaradi te prizanesljivosti v smislu uveljavljanja pravil za posamezne igralce se številne spletne igralnice, ki delujejo z mednarodnih ozemelj, usmerjajo proti grškemu trgu. Takšno ciljanje se izvaja tako, da so storitve na voljo v grškem jeziku in zagotavljajo bonuse in nagrade z mislijo na grške stranke. Grčija uporablja evro, kar pomeni, da imajo igralci minimalne težave s menjalnimi tečaji pri spletnih igrah na srečo, saj številne države in njihove licencirane spletne igralnice sprejemajo to valuto.

O grški licenci za spletne igre na srečo

Kot je navedeno zgoraj, so bile kljub izdaji več kot 20 licenc spletnim igralnicam v letu 2011 - te od takrat preklicane, podjetjem pa je bilo naloženo, da prenehajo delovati v državi. Kot taka ostaja državna igralnica OPAP edina licencirana spletna igralnica v Grčiji. Najvarnejša možnost za grške igralce bodo vedno ostale igralnice z licenco v Grčiji, trenutno pa bo na voljo le operater v javni lasti. Z uporabo igralnice OPAP so lahko grški igralci prepričani, da zdaj ali v prihodnosti ne bodo naleteli na pravne težave in da se igre, ki jih igrajo, izvajajo pošteno, njihovi osebni podatki pa so varovani. Razmere se lahko spremenijo, saj se Evropska unija sprijazni s spremembo pravil Grčije, ki je vladi samodejno dala učinkovit monopol nad trgom.

Kako lahko grški igralci ostanejo na varnem

Če ne pride čas, ko EU zahteva spremembo pristopa grške vlade, še vedno obstajajo načini, kako lahko grški igralci še naprej varno postavljajo stave in igrajo druge igre s konkurenčnimi igralnicami. Preverjanje licenc, ki so jih izdali drugi ugledni organi, kot sta Alderney ali Združeno kraljestvo, je eden najboljših načinov za zagotovitev, da je spletna igralnica varna in poštena za igranje. Poleg tega so lahko ocene uporabnikov in članstvo v uglednih industrijskih organih tudi dejavniki, ki jih grški igralec uporablja za ugotavljanje varnosti spletne igralnice.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak