Licenca Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc za spletne igralnice

Dobra novica za igralce romunskih spletnih igralnic – vaše spletne igre na srečo upravlja in ščiti Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), znan tudi kot Nacionalni urad za igre na srečo.

Po pogojih, ki jih je določila romunska vlada, je ONJN zadolžen za urejanje iger na srečo in spletnih iger na srečo v Romuniji ter pomaga pri licenciranju, nadzoru in spremljanju odobrenih ponudnikov iger na srečo. ONJN s sedežem v Bukarešti ureja vse igre in dejavnosti iger na srečo, od spletnih igralnih avtomatov in namiznih iger do pokra, tombole, športnih stav, konjskih dirk in več. Oglejmo si podrobneje ONJN in ugotovimo, kako koristen je tako za operaterje kot igralce.

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Kaj je Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc?

Urad Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, ustanovljen leta 2013, je od druge polovice leta 2015 dalje začel strožje spremljati igre na srečo v Romuniji. Medtem ko so storitve spletnih iger na srečo v državi dovoljene od leta 2014, ni nobenih omejitev za igranje iger na srečo v tujih igralnicah. Čeprav je to romunskim igralcem omogočilo razkošje izbire, je povzročilo tudi težave, kot so pranje denarja, izguba davčnih prihodkov in pomanjkanje zaščite za romunske igralce.

Danes je pokrajina iger na srečo in spletnih iger na srečo v Romuniji videti zelo drugačna. Od igralnih avtomatov in namiznih iger do tombole in nagradnih iger, vse oblike iger na srečo v domačih in spletnih igralnicah zahtevajo dovoljenja za delovanje iger na srečo. Da lahko spletno mesto za igre na srečo zakonito ponuja svoje storitve igralcem, mora najprej pridobiti licenco ONJN razreda 1.

Ta se izda začasno za 1 leto, nato pa se lahko podaljša na 10 let. Poleg tega morajo licenco imeti poleg operaterjev tudi vsi ponudniki programske opreme ter nekatera marketinška in oglaševalska podjetja. Jasno je, da ONJN jemlje svojo vlogo resno in naredi igre na srečo varnejše in bolj regulirane za romunske igralce.

Priljubljene spletne igralnice z licenco v Romuniji

Če ste igralec v romunski spletni igralnici, ki želi staviti na licenčno, zakonito in regulirano spletno mesto, boste imeli na izbiro več različnih možnosti. Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc ima na voljo tri različne licence z različnimi dovoljenji za tiste operaterje in podjetja, ki iščejo romunsko licenco:

Licenca razreda 1 (vrsta 1): izdano ponudnikom iger na srečo, ki imajo dokončno licenco, veljavno 10 let.

Licenca razreda 1 (vrsta 2): Izdaja se ponudnikom iger na srečo, ki imajo začasno licenco, veljavno 1 leto, z možnostjo nadgradnje v licenco tipa 1.

Licenca 2. razreda: izdano ponudnikom programske opreme in podjetjem, ki dobavljajo izdelke in storitve romunski industriji iger na srečo.

Licenca razreda 3: izdan Nacionalni romunski loteriji.

Vse licence od operaterjev zahtevajo plačilo določenih pristojbin in upoštevanje romunske zakonodaje.

Zahvaljujoč licenciranim tujim ponudnikom spletnih iger na srečo, ki jim je dovoljeno sprejemati igralce iz Romunije, boste kot romunski igralec imeli različne ugledne spletne igralnice na izbiro, vključno z znanimi ponudniki.

Vloga za licenco Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc

Če želite zaprositi za licenco za igre na srečo ONJN, je treba izpolniti številne tehnične in operativne zahteve, vključno z:

Lokacija

Vsak operater, ki zaprosi za licenco za igre na srečo ONJN, mora imeti svoj glavni strežnik v Romuniji, kateri koli drugi državi članici EU ali EGP ali v Švicarski konfederaciji. Če operaterjev glavni strežnik ni v Romuniji, mora namestiti varen zrcalni strežnik znotraj države.

Imetnik licence razreda 2

Organizatorji spletnih iger na srečo lahko sodelujejo samo s ponudniki B2B (npr. razvijalci programske opreme), ki imajo licenco razreda 2. Poleg tega morajo biti operaterji sposobni dokazati, da je njihovo programsko opremo za igre na srečo, vključno z RTP in RNG za vsako igro, certificiralo podjetje z licenco razreda 2.

Postopek licenciranja

Če so izpolnjene vse tehnične in operativne zahteve, je postopek za pridobitev licence razreda 1 dokaj nezapleten. ONJN je treba predložiti določeno dokumentacijo, ki dokazuje, da je vlagatelj v dobrem stanju in lahko pokrije morebitne dolgove.

Dokumentacija mora vključevati tudi podatke o prijaviteljevih tehničnih sistemih in sistemih poročanja. Odobritev licence za igre na srečo bo nato izdana na podlagi dokumentacije, predložene v analizo.

Prednosti in slabosti licence za igre na srečo Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc

Vloga za licenco za igre na srečo ONJN prinaša različne prednosti in slabosti, ki bi se jih morali zavedati vsi prosilci.

Prednosti

 • Licenca za igre na srečo ONJN zahteva manj davkov in licenčnih pristojbin kot tiste v drugih jurisdikcijah EU.
 • 10-letna licenca pomaga podpirati dolgoročni uspeh operaterjev.
 • Zaposlovanje kvalificiranega romunskega osebja ponuja znatne davčne olajšave.
 • Ni nujno, da so strežniki za spletne igre na srečo fizično locirani v Romuniji.
 • Igralci iz EU se lahko pridružijo platformam .com z licenco v Romuniji, brez davkov za operaterja ali ne-romunske državljane.

Slabosti

 • Če želite zaprositi za licenco razreda 1, mora biti podjetje ustanovljeno v EU, EGP ali Švicarski konfederaciji.
 • Tisti spletni operaterji, katerih glavni strežniki niso fizično v Romuniji, morajo v državi vzpostaviti varne zrcalne strežnike.
 • Organizatorji spletnih iger na srečo morajo odpreti romunske bančne račune in morajo vse transakcije igralcev obdelati prek licenciranega plačilnega procesorja razreda 2.

Domači zakoni in predpisi Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc

Če se ugotovi, da spletna igralnica z licenco za igre na srečo ONJN ni skladna s katerim koli svojim zakonom in predpisom, lahko igralec vloži pritožbo pri Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Če bo spletna igralnica spoznana za krivo, ji lahko naložijo visoko globo, v nekaterih primerih pa celo odvzem licence.

S temi predpisi so operaterji ves čas odgovorni za svoje prakse in pomagajo ohranjati najboljše prakse v industriji. Poleg tega morajo biti vse spletne igralnice zaščitene s strogo tehnologijo šifriranja, kar dodatno ščiti varnost igralcev.

Additional Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc Zakonodaja

Poleg različnih zakonitosti, povezanih z licencami ONJN, obstaja dodatna zakonodaja, ki ureja dejavnosti iger na srečo operaterjev spletnih igralnic z licenco, zlasti glede trženja in oglaševanja:

 • Vsa nezaželena e-poštna sporočila in vsiljena pošta so strogo prepovedani.
 • Prepovedano je pošiljanje marketinškega gradiva samoizključenim spletnim igralcem.
 • Nepooblaščeno oglaševanje iger na srečo je prepovedano.
 • Zunanjega oglaševanja ni dovoljeno postavljati v bližini šol, kulturnih in verskih objektov.
 • Spletni casino bonusi se lahko promovira samo prek omejenih, licenčnih kanalov.

Poleg tega so vsi ponudniki spletnih iger na srečo dolžni prispevati 5.000 € letno za družbeno odgovorne dejavnosti iger na srečo, da bi preprečili zasvojenost z igrami na srečo.

Zgodovina Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc

Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc velja od leta 2013. Vendar je šele leta 2015 začel uveljavljati svoje zakone in smernice. Pred tem so Romuni lahko prosto igrali v tuji spletni igralnici po lastni izbiri. Po spremembi romunskih predpisov o igrah na srečo in uvedbi licence ONJN je Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc lahko obravnaval nezakonite in neregulirane igre na srečo ter zaščitil varnost romunskih igralcev.

Danes morajo biti vse licenčne spletne igralnice v skladu s predpisi, kot so določeni v njihovi licenci, kar neposredno prispeva k boljši varnosti in varnejšemu spletnemu igranju iger na srečo za igralce. Z večjo varnostjo in večjo preglednostjo je zadovoljstvo igralcev izboljšano, romunski igralci pa lahko uživajo v kakovostnih spletnih igrah na srečo in ostanejo mirni.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

pogosta vprašanja

Vse, kar moraš vedeti o igralnicah

Ali so igre na srečo zakonite v Romuniji?

ja Igre na srečo in stave so v Romuniji zakonite, pod pogojem, da je ponudnik iger na srečo zaprosil za ustrezno licenco Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc in je prejel to licenco.

Kako zaprosim za licenco za igre na srečo v Romuniji?

Predložiti boste morali dokumentacijo, v kateri je podrobno navedeno, da so bile izpolnjene nekatere tehnične in operativne zahteve, ter dokazati, da je vaše podjetje v dobrem stanju in da je sposobno odplačati morebitne dolgove.

Ali lahko v Romuniji igrate na srečo na spletu?

ja Pod pogojem, da se ponudnik iger na srečo nahaja v jurisdikciji EU ali EGP ali Švicarske konfederacije in mu je bila podeljena licenca razreda 1, so spletne igre na srečo v Romuniji zakonite.

Ali Romunija obdavči dobitke spletnih iger na srečo?

ja Obdavčitev je odvisna od višine dohodka igralca in se giblje od 3 % za dohodek, manjši od 2.000 €, in 40 % za dohodek, višji od 13.500 €. Davek se obračuna za vsak dvig z vsakega igralnega računa, odprtega na spletni platformi.

Koliko moraš biti star, da igraš v Romuniji?

Zakonsko določena starost za igranje iger na srečo v Romuniji je 18 let. Igre na srečo mladoletnih oseb so strogo prepovedane.