The Montenegro Games of Chance Administration

Balkanska država Črna gora je dejansko igrala precej ključno vlogo v industriji spletnih iger na srečo in je bila ena prvih držav v Evropi, ki je izdala licence za spletne igralnice.

Črnogorska vlada je do leta 2006 uradno legalizirala igre na srečo šele leta 2006, leta 2011 pa so bile legalizirane tudi spletne igre na srečo, vključno s spletnimi igralnicami. Uprava za igre na srečo Črne gore, ki je odgovorna za izdajanje licenc za spletne igralnice, je naslednje leto začela izdajati in odobravati licence za spletne igralnice.

The Montenegro Games of Chance Administration
Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Spletne igralnice z licenco Uprave za igre na srečo Črne gore

V nekem trenutku je Črna gora vodila pri izdajanju licenc za spletne igralnice, vendar se je to v naslednjih letih spremenilo.

Kot rečeno, je Črna gora leta 2011 legalizirala spletne igralnice in leta 2012 začela izdajati licence zanje. To je bilo daleč pred večino drugih evropskih držav. Takrat je imela država tudi izjemno ugodno davčno stopnjo 9 % in zelo majhen davek na spletne igre na srečo. Zaradi kombinacije teh dejavnikov je bila država izjemno privlačna ponudba za spletne igralnice, zato je bila Črna gora v začetku leta 2010 središče spletnih mest za igre na srečo.

Ta vnema za ustanavljanje spletnih igralnic v Črni gori je začela pojenjati sredi leta 2010, ko je industrija utrpela vrsto škandalov, osredotočenih na organizirani kriminal in pranje denarja. V letih, ki so sledila, je večina spletnih igralnic zapustila državo.

Trenutno je zelo malo spletnih igralnic, ki imajo licenco samo črnogorske uprave za igre na srečo. Večina spletnih igralnic, ki so na voljo igralcem, so večja mednarodna podjetja z različnimi licencami za spletne igre na srečo, pri čemer nobena ne deluje posebej iz Črne gore.

O upravi iger na srečo Črne gore

Licence za spletne igralnice se lahko izdajo samo operaterju, ki že ima licenco za kopensko igralnico v državi.

Za pridobitev takšne licence je treba izpolniti tudi vrsto kriterijev, med katerimi je glavno, da mora upravljavec ustanoviti družbo z omejeno odgovornostjo ali delniško družbo s sedežem v Črni gori. Obstajajo tudi dodatne zahteve glede minimalnega osnovnega kapitala, dokazila o sredstvih in preverjanj kazenske evidence, ki jih bo prav tako treba izpolniti.

Poleg vloge morajo prijavitelji predložiti še vrsto drugih dokumentov, med katerimi so naziv in sedež podjetja, dokazilo o registraciji podjetja, triletni poslovni načrt in ustanovitveni načrt.

Pozitivnost prijave za odprtje spletne igralnice v Črni gori je, da postopek ne zahteva posebne provizije za prijavo, namesto tega je treba plačati 2 € administrativne pristojbine. Vlogo bo nato obravnavala Uprava za igre na srečo Črne gore, kar običajno traja od 60 do 90 dni.

Če je licenca podeljena za spletno igralnico, se plača mesečna fiksna provizija v višini 10.000 €. Licenca sama ne razlikuje med posameznimi spletnimi igrami in namesto tega operaterju omogoča, da organizira kakršne koli spletne igralniške igre.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak