The Norwegian Gaming Foundation-Authority

Norwegian Gaming Foundation-Authority je združitev Organa za igre na srečo, ustanovljenega januarja 2001, in Fundacijski organ je začel delovati januarja 2005.

Ta dva vladna organa sta bila združena in zdaj urejata in licencirata celotno igralniško industrijo v državi. To vključuje kopenske in spletne igralnice, športne stavnice, loterije in druge igralniške ustanove na Norveškem.

Deluje po treh vodilnih načelih:

  • Zagotavljanje, da vse igralne sheme delujejo pod zadovoljivim nadzorom javnosti
  • Preprečevanje negativnih posledic igranja iger
  • Dodeljevanje dobička iz iger na srečo v dobre namene
The Norwegian Gaming Foundation-Authority
Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Spletne igralnice z licenco Norwegian Gaming Foundation-Authority

Tako kot mnoge države v Evropi tudi Norvežani radi igrajo na srečo; vendar za njene državljane veljajo nekateri najstrožji predpisi o spletnih licencah v Evropi, če ne celo na svetu. To dokazuje dejstvo, da v državi ni kopenskih igralnic.

Predpisi o spletnih igrah na srečo so tako strogi, da norveške banke in ponudniki plačilnih storitev uradno ne smejo obdelovati plačil za spletne igre na srečo.

Samo dve podjetji delujeta pod licenco Norwegian Gaming Foundation-Authority; to sta Norsk Rikstoto in Norsk Tipping. To pomeni, da imajo izključne pravice do vseh dejavnosti spletnih iger na srečo v državi, vključno s spletnimi igralnicami. Norsk Rikstoto se ukvarja predvsem s konjskimi dirkami. Istočasno se Norsk Tipping ukvarja z loteriji, igrami s praskalnimi kartami, pokrom, športnimi stavami in spletnimi igralniškimi igrami.

Norvežani lahko uporabljajo spletne igralnice, ki delujejo v čezmorskih državah. To je nekaj, kar postaja vse bolj priljubljeno, saj poročila kažejo, da kar 50 % denarja, ki ga ustvarijo Norvežani z igranjem spletnih igralnic, gre operaterjem v tujih državah.

Zaradi pandemije koronavirusa, ki je povzročila povečanje spletnih iger na srečo, tudi v spletnih igralnicah, vlada hitro ukrepa, za več kot 60 %. Posledično je bil konec leta 2021 sprejet nov zakon o igrah na srečo.

O Norwegian Gaming Foundation-Authority

Omejitve v zvezi z licencami, ki jih izdaja Norwegian Gaming Foundation-Authority, so nekatere najstrožje v panogi.

Organ strogo nadzoruje spletne igralnice in trenutno so do licence upravičene le organizacije, ki aktivno promovirajo humanitarne ali družbeno koristne namene. Zato sta trenutno le državni Norsk Tipping in Norsk Rikstoto licencirani za izvajanje kakršnih koli dejavnosti spletnih iger na srečo v državi.

Spletne igralnice iz tujih držav so še vedno na voljo za igranje Norvežanov, priljubljena izbira pa so tiste, ki jih urejajo ugledni organi, kot so podjetja s sedežem na Malti in Kanalskih otokih.

Prav tako je treba opozoriti, da Norveška ni del Evropske unije in je zato ne zavezuje nobena zakonodaja, ki vpliva na spletne igralnice s sedežem v preostali Evropi.

Kar zadeva prihodnost, lahko spremembe, uvedene z novim zakonom o igrah na srečo, uvedenim leta 2021, vplivajo na igre na srečo, znotraj države pa je prišlo do pritiska, da norveška vlada liberalizira pristop do spletnih igralnic in industrije iger na srečo na splošno.

Kakšen učinek ima to na Norwegian Gaming Foundation-Authority in ali razširi licenciranje spletnih igralnic izven svojih državnih operacij, je treba še videti.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Zadnje novice

Zakoni o spletnih igrah na srečo na Norveškem
2020-09-24

Zakoni o spletnih igrah na srečo na Norveškem

Igre na srečo so bile pogosta oblika zabave po vsem svetu. Njegova priljubljenost je bila vzrok za zaskrbljenost mnogih vlad in regulativnih organov. S prisotnostjo interneta mnogi odrasli uživajo v udobju spletnih igralnic. kljub temu zakonitost spletnih iger na srečo je odvisna od nacionalnih ali državnih direktiv.