Madžarski državni monopol za spletne športne stave bo konec leta 2023

Novice

2022-09-14

Benard Maumo

Zakonite spletne športne stave in igralniške igre postajajo nekaj običajnega po vsem svetu. Pred kratkim so države, kot so Nizozemska, Nemčija in Ukrajina, ponovno preučile svoje zakone o igrah na srečo, da bi jih naredile bolj robustne in prilagodljive. Madžarska namerava slediti isti smeri, potem ko je februarja 2022 Evropsko komisijo obvestila o svojih načrtih za razširitev svojega sektorja iger na srečo. 

Madžarski državni monopol za spletne športne stave bo konec leta 2023

V skladu z zadnjimi predlogi, ki jih je julija 2022 sprejel madžarski zakonodajalec, bodo ponudniki spletnih iger na srečo v okviru EGP (Evropskega gospodarskega prostora) prejeli licence SARA (Nadzorni organ za regulativne zadeve). Uredba predlaga uvedbo trga 1. januarja 2023. Vendar pa bodo prednost pri ponudbi imele državne kopenske igralnice spletne igralniške igre. Prav tako zakon ne določa števila dovoljenj, ki jih izda madžarski regulator. 

Ne pozabite, da je leta 2014 vlada razširila zakone o fizičnih igralnicah na sektor spletnih iger na srečo. V zameno je regulirana industrija iger na srečo delovala neposredno pod vlado. Szerencsejáték Zrt, ki je v 100-odstotni državni lasti, trenutno ponuja vse storitve spletnih športnih stav, pri čemer lahko kopenske igralnice zaprosijo za spletni poker in igralniške licence. 

Licenca ne bo poceni

Kot je bilo pričakovano, bo Madžarska s svojo licenco iGaming igrala na težko dostopen način. Navsezadnje približno 77% madžarskega prebivalstva igrajte na srečo na spletu. Preden zaprosi za dovoljenje, bo operater EGP imenoval in registriral zastopnika pri SARA. Uredba določa, da mora biti zastopnik madžarski državljan z magisterijem iz ekonomije ali prava. Prav tako mora imeti zastopnik nekaznovano. 

Operaterji imajo medtem največ 75 dni časa, da se registrirajo kot zastopniki, na pridobitev licence pa bodo čakali 120 dni. Dodan je še 15-dnevni rok za registracijo pri davčnem organu, če operater ni registriran. Drugi licenčni pogoji vključujejo:

  • Prosilec mora delovati v drugi državi EGP vsaj pet let. 
  • Operater mora ustanoviti madžarsko podružnico z osnovnim kapitalom v višini 1 milijarde HUF (2,5 milijona evrov).
  • 250 milijonov HUF (650.000 €) bo družbi SARA plačano kot varščina. Organ lahko določi znesek, višji od 250 milijonov HUF. 
  • Prijavitelj bo plačal 600 milijonov HUF (1,5 milijona evrov) kot licenčnino. 
  • Prijavitelj EGP lahko ponuja samo igre na srečo prek drugega podjetja, če je registriran na Madžarskem. 
  • Operaterji morajo vsako leto pripraviti poročila o svojem akcijskem načrtu za zaščito igralcev in obvestiti SARA.
  • Generalni direktor operaterja in dejanski lastnik morata biti prisotna na posvetovalnih sestankih s SARA. 
  • Operater ne more izvajati več igralnih spletnih mest pod isto licenco.

Če izvajalec iger na srečo na daljavo izpolnjuje te pogoje, bo licenca veljala sedem let. Vendar pa lahko SARA določi obdobje, če je znotraj navedene omejitve. 

Strogi plačilni pogoji iger na srečo na daljavo

Osnutek zakona se dotika tudi plačila spletnih iger na srečo enkrat postane zakon. V skladu z zakonom bo ponudnik storitev iger na srečo na daljavo obdeloval plačila samo prek bančnega računa igralca ali ponudnika finančnih storitev, ki ga je odobrila Madžarska narodna banka. Operater lahko obdeluje tudi plačila s kreditno/debetno kartico, povezano s pooblaščeno finančno institucijo na Madžarskem. In da, igralci lahko položijo gotovino v pisarnah operaterja. 

Osnutek uredbe tudi določa več odgovornosti ponudnikov plačilnih storitev za uveljavljanje zgoraj navedenih zahtev. Po nasvetu SARA bodo na primer blokirali plačilne račune, povezane z nezakonitimi dejavnostmi iger na srečo. Ponudnik plačilnih storitev mora spremljati tudi registracijo omejenih računov na odobreni spletni strani in brez predhodnega obvestila ustrezno ukrepati. 

Bodo novi zakoni pomirili vodo?

Madžarski niso tuje polemike glede pravil iger na srečo. Leta 2021 je Victor Orban, madžarski premier, podaljšal dovoljenja za stavne zaveznike do leta 2056, ko naj bi potekla leta 2024. Vlada je v obrambo "nenavadne" poteze dejala, da je 35-letno podaljšanje najboljše v državi ekonomski interes. Kritiki so trdili, da je bil to "nepošten" ukrep za zagotovitev politične podpore njegovih stavnih zaveznikov. 

V začetku leta 2014 sta velika evropska igralca spletnih iger na srečo, Sports Odds in Unibet, tožila Madžarsko pri CJUE (Sodišče Evropske unije). Trdili so, da novi zakoni o igrah na srečo ne upoštevajo 56. člena PDEU (Pogodba in delovanje Evropske unije). Operaterji so trdili, da so bili predpisi zlonamerno namenjeni preprečevanju državam članicam ponujanja čezmejnih storitev. 

Na njihovo srečo je CJUE razsodil proti Madžarski in trdil, da je njihov novi režim izdajanja dovoljenj nezakonito izpustil operaterje z licenco EGP. Sodišče je ponovilo, da mora država sprejeti predpise o igrah na srečo, ki izpolnjujejo pregledna, objektivna, sorazmerna in nediskriminatorna merila. Ta razsodba je eden od razlogov, zakaj je Madžarska februarja 2022 pohitrila s predložitvijo predlogov Evropski komisiji. Torej lahko sklepamo, da bo osnutek zakona pomiril večino krogov. 

Veliko je še treba postoriti!

The Evropski predpisi o igrah na srečo še naprej spreminjati, da bi ustrezal sodobni realnosti igre. Čeprav se operaterji lahko začnejo pripravljati na prijavo za licenco SARA, večina že sprejema madžarske stavnice. 

Razmislite o tem; novi madžarski zakoni o igrah na srečo se nikjer ne dotikajo plačil z e-denarnico. Upoštevajte, da so e-denarnice danes najprivlačnejša možnost bančništva v spletnih igralnicah. To pomeni, da se bodo igralci spletnih igralnic še naprej zgrinjali na offshore spletna mesta, ki so bolj prilagodljiva glede plačil. 

Drugo področje, ki ga zakon ni obravnaval, je, ali bodo dobitki obdavčeni. Trenutno so vsi dobitki pri zakonitih operaterjih izvzeti iz obdavčitve, namesto tega državna blagajna obdavčuje upravljavce igralnic. Zanimivo bo torej, kako bodo v prihodnje zapečatene "sive cone" zakona.

Zadnje novice

Red Tiger dodaja Megaways Engine NetEntovim Blood Suckers
2023-03-28

Red Tiger dodaja Megaways Engine NetEntovim Blood Suckers

Novice