Novice

April 22, 2020

Odvisnost od iger na srečo: kaj točno je in kako jo prepoznati

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Igre na srečo so strast, zabavna zabava, celo pameten način za spoznavanje novih ljudi, sodelovanje na izstopnih tekmah in turnirjih. Izziv in vznemirjenje dvigneta adrenalin, za užitek igralca. Brez dvoma gre za tobogan fascinantnih občutkov. 

Odvisnost od iger na srečo: kaj točno je in kako jo prepoznati

Ko pa prostočasna dejavnost postane stalna praksa in igralec postavi stave v središče svoje vsakodnevne rutine, obstaja velika verjetnost, da lahko razvije kompulzivno igranje na srečo. Ta psihološka motnja lahko povzroči številne težave, vključno z izgubo osebnih in družinskih prihrankov, s posledičnim pojavom patološke anksioznosti in depresije.

Ko igre na srečo postanejo problem

Prepoznavanje problema z igrami na srečo ni enostavno, saj vpletena oseba ponavadi skrije in prikrije vsako problematično vedenje. Na srečo obstaja veliko znakov, po katerih bi lahko ugotovili, ali je neškodljiv hobi počasi postal odvisnost. Tako je lažje dobiti pomoč, preden se stanje poslabša. 

Klinično gledano kompulzivni hazarder ne more nadzorovati svojega impulza za stave, tudi če to negativno vpliva na njegovo življenje. Na primer, preveč časa za igranje lahko moti delo ali družinske obveznosti. Oseba, ki jo prizadene to stanje, je popolnoma osredotočena na svojo rutino iger na srečo in zanemarja ostale svoje dnevne dejavnosti.

Najpogostejši simptomi odvisnosti

Katere alarmne zvonce je treba jemati kot znak težav z igrami na srečo? Najpogostejši so: ohranjanje stav tudi po izgubi proračuna, dodeljenega za igro, izposoja denarja od družine ali prijateljev. Ko se stvari poslabšajo, se lahko igralci skrijejo ali lažejo o svojih igrah na srečo. 

V mnogih primerih lahko ožji družinski člani hazarderja prepoznajo te simptome, preden se vpletena oseba zave, kaj se mu dogaja. Lahko je boleče poskušati prepričati nekoga, ki potrebuje strokovni nasvet. Kljub temu je nujno narediti vse, kar je mogoče, da rešimo ta problem, preden bo prepozno.

Kako se spopasti s težavami z odvisnostjo

Ne pozabimo, da je kompulzivno igranje na srečo psihološka motnja in jo je treba ustrezno zdraviti. To pomeni, da mora oseba, ki misli, da je razvila odvisnost, poiskati ustrezen zdravniški nasvet in psihološko podporo, po vrsti korakov, ki bodo pomagali premagati to težavo. 

Bistveno je ohraniti pozitiven odnos; kompulzivno igranje na srečo je mogoče ozdraviti. Poleg tega naj pojasnimo, da strast do igralniških iger sam po sebi nikakor ni problem, ampak le razburljiv hobi in način za sprostitev ob poskusu sreče s kartami, igralnimi avtomati ali morda športnimi stavami.

Več o odvisnosti od iger na srečo preberite tukaj.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Zadnje novice

Marčevska norost dosegla nov vrhunec: turnirski izziv ESPN podira rekord
2024-03-23

Marčevska norost dosegla nov vrhunec: turnirski izziv ESPN podira rekord

Novice