Novice

March 25, 2021

Trenutni položaj spletnih iger na srečo v Afriki

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Najbolj vodilni spletne igralnice širijo svoja ozemlja proti afriški celini. Tradicionalno je bila Afrika obravnavana kot celina v razvoju, ki se osredotoča predvsem na kmetijstvo in turizem. Toda to se hitro spreminja, saj so igre na srečo zdaj običajen način zabave v podsaharskih državah, kot je Nigerija, Kenija in Južna Afrika. Glavni cilj tega članka je torej odkriti skriti potencial iger na srečo v Afriki.

Trenutni položaj spletnih iger na srečo v Afriki

Vzpon spletnih iger na srečo v Afriki

Ni napačno reči, da je Afrika prišla pozno na zabavo spletnih iger na srečo. Toda v trenutnem stanju naj bi celina postala središče spletnih iger na srečo, zahvaljujoč široko razširjeni tehnologiji interneta in pametnih telefonov. Celina je preplavljena s cenovno ugodnimi pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki, ki olajšajo dostop do spletnih igralnic in športnih stavnic.

Po raziskavi Statista decembra 2020 je število uporabnikov interneta v Nigeriji več kot 200 milijonov. Drugi je Egipt z več kot 50 milijoni, na tretjem mestu je Kenija s 46 milijoni uporabnikov. Isto poročilo dodaja, da osebni računalniki ustvarijo le 24 % spletnega prometa na celini, od tega 74 % iz pametnih telefonov. Zdaj je ta trg preveč dober, da bi ga večina operaterjev spletnih igralnic prezrla.

Zakonitost spletnih iger na srečo v Afriki

Kot smo že omenili, so spletne stave v Afriki še vedno v začetnih korakih. Tako večina športnih stavnic in spletnih igralnic na celini deluje prosto. Vendar ima večina držav tukaj centraliziran regulativni organ ali nadzorni organ. Toda v Južni Afriki ima vsaka od devetih provinc neodvisen odbor za igre na srečo, ki nadzoruje igre na srečo v njihovi jurisdikciji.

Ko gre za zakonito starost spletnih iger na srečo v Afriki, večina vlad tega še ni določila. Ganski zakon o igrah na srečo iz leta 2006 pušča internetne igre na primer v sivi coni v obdobju, ko svet aktivno ureja spletne igre na srečo.

Vendar to ne pomeni, da se mladoletniki zlahka ukvarjajo z igrami na srečo. Tako kot spletna mesta za igre na srečo v drugih delih sveta tudi afriške igralnice in športne stavnice prepovedujejo igre na srečo mladoletnim. V večini primerov lahko v spletnih igrah na srečo sodeluje vsaka oseba, starejša od 18 let. Da bi to zagotovili, bo igralnica zahtevala, da igralci dokončajo postopek preverjanja osebnega dokumenta, preden nakažejo ali dvignejo denar.

V državah, kot je Kenija, kjer prevladuje mobilno bančništvo, bo večina spletnih mest za igre na srečo zahtevala, da se igralci registrirajo s svojimi telefonskimi številkami. To izključuje kakršno koli možnost iger na srečo mladoletnih in goljufij.

Igre na srečo

Kot smo že omenili, se Afrika izkaže za donosen trg iger na srečo, saj vse ugledne spletne igralnice in športne stavnice že osvajajo tržni delež. Južna Afrika, Kenija, Nigerija in Uganda aktivno vodijo pot. Enako lahko rečemo za Tanzanijo in Sejšele.

Zanimivo je, da nekatere od teh držav aktivno urejajo spletne igre na srečo, da bi bile varnejše za vse vpletene strani. Kenijski zakonodajalci na primer že razpravljajo o zakonih, ki določajo 1 dolar kot najmanjši znesek spletne stave, ki ga lahko da igralec. Glavni cilj je preprečiti odvisnost od iger na srečo, tako da v spletnih stavah ostanejo samo resni igralci.

Izzivi, s katerimi se soočajo spletne igre na srečo v Afriki

Seveda za razvijajočo se celino igre na srečo niso na vrhu njihovega dnevnega reda. Zato na celini manjkajo trdni zakoni o igrah na srečo, zaradi česar je izpostavljena goljufijam. Pravila so v večini primerov zastarela, nejasna ali preprosto neuveljavljena. Poleg tega večina igralcev na srečo ne najde pravega ravnovesja med igranjem na srečo in njihovim vsakodnevnim življenjskim slogom. To lahko privede do bankrota ali odvisnosti od iger na srečo.

Kakšna je prihodnost spletnih stav v Afriki?

Afriki primanjkuje tradicionalnih iger na srečo. Za njihovo obrambo pa izgradnja sodobne igralnice zahteva velikanske naložbe. Za operaterje spletnih igralnic in športnih stav je to obetavna novica. Skratka, Afrika je zaradi vedno večje internetne pokritosti in uporabe pametnih telefonov pripravljena prevzeti industrijo spletnih iger na srečo.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Zadnje novice

Marčevska norost dosegla nov vrhunec: turnirski izziv ESPN podira rekord
2024-03-23

Marčevska norost dosegla nov vrhunec: turnirski izziv ESPN podira rekord

Novice