Zaščita spletnih igralcev na srečo

Novice

2021-04-22

Eddy Cheung

Medtem ko je bilo pred časom interneta skoraj nepredstavljivo, da bi mladoletni ali mladostniki lahko aktivno prišli v stik s temo iger na srečo, kaj šele da bi sodelovali pri igrah v igralnici, se zdaj zdi situacija ravno nasprotna. Pravzaprav skoraj ni več kraja, kjer ne bi bilo dostopa do interneta ali sprejema WLAN. Poleg tega je uporaba digitalnih medijev za mnoge mlade postala tako naravna kot zavezovanje čevljev. Za mnoge otroke in mladostnike je internet postal nekakšno dodatno igrišče in zbirališče, številni odrasli pa uporabljajo tudi različne zabavne ponudbe in platforme, kot je npr spletne igralnice.

Zaščita spletnih igralcev na srečo

Eksplozivno pri tej zadevi je, da skorajda ni mehanizmov, ki bi denimo stoodstotno preprečili, da bi mladi postali aktivni na platformah, ki niso primerne za njihovo starost. Ni nujno, da tveganje izhaja iz igre na srečo v spletni igralnici. Česar niti mnogi odrasli, starši in učitelji ne vedo, je, da celo spletne igre, ki se zdijo tako neškodljive kot priljubljeni nogometni simulator FIFA, vsebujejo potencialno nevarne vsebine. Ne gre za upodobitve nasilja ali podobnega, temveč za možnost nakupov v igri, tako imenovanih loot boxov in uporabe dodatnih klepetalnic znotraj iger.

Reforma zakona o zaščiti mladih

Politiki so se odzvali in se marca 2021 odločili za spremembo zakona. Mlade je treba bolje zaščititi, staršem, nadzornikom in pedagoškemu osebju pa dati več informacij in usmerjanja. Poleg tega se ustvarja nov pravni okvir, ki se ga morajo držati tudi ponudniki. Zaradi sprememb Zakona o varstvu mladine bodo znane informacije o starostnih priporočilih za spletne in video igre, ki jih poznamo po USK (samonadzor razvedrilne programske opreme), v prihodnje dopolnjevale z dodatnimi informacijami. Namen je opozoriti na dvoumna tveganja uporabe, kot so elementi, podobni igram na srečo. Zanimivo je, da podoben sistem že obstaja na mednarodni ravni, ki ga je vzpostavil IARC (International Age Rating Coalition).

Ponudniki iger in operaterji platform, ki to uporabljajo, prejmejo obrazec z vprašanji, ki se nanašajo na zaščito mladoletnikov, ki se uporablja za razvrstitev priporočene starosti. Takoj, ko je v igri priložnost za zmago ali izgubo pravega denarja, je to označeno z opombo "Igre na srečo z denarjem". Ponudniki, ki želijo to preprečiti, da bi svoje igre še naprej nudili mlajšim, imajo možnost, da jih razširijo na tehnični ravni, tako da lahko na primer ponudijo funkcije nakupa v igri ali klepetalnice ter podobne funkcije odvisno od ciljne skupine deaktivirati.

Zaščita igralcev tudi za odrasle

Znano je, da igre na srečo v an spletna igralnica ne vključuje le različnih tveganj za otroke ali mladoletnike. Tudi pri odraslih lahko pravni stroji zelo zasvojijo. Razpoložljivost iger na srečo se je zlasti v zadnjih letih močno povečala. Sredi leta je v Nemčiji možno zakonito upravljati spletno igralnico po vsej državi, kar je bilo prej le v Schleswig Holsteinu. In za spletno igralnico v Nemčiji, na primer, še vedno ni zakonskih zahtev za enotno najvišjo omejitev za igralne vsote, ki jih je mogoče uporabiti.

Dilema se zdi vnaprej programirana, še posebej, ker ima zelo malo ponudnikov gumbe za paniko, s katerimi bi se igralci lahko vsaj začasno zaščitili pred najhujšim. Poleg tega strokovnjaki svetujejo uvedbo prepovedi igralcev na vseh arkadah, kar bi potem moralo veljati tudi za vse spletne igralnice v Nemčiji. V zvezi s tem je treba nujno ukrepati, da bi zagotovili učinkovito zaščito v smislu omejevanja škode.

Zadnje novice

Najboljša dejstva o igrah na srečo, ki vas bodo presenetila
2023-03-21

Najboljša dejstva o igrah na srečo, ki vas bodo presenetila

Novice