Zakaj je bil Alvin Chau aretiran v Macau?

Novice

2022-05-09

Benard Maumo

Macau, eni izmed svetovnih "mek za igre na srečo", ne zmanjka svojih polemik. Konec lanskega leta je bil aretiran Alvin Chau, nekdanji predsednik in izvršni direktor Suncity Group Holdings. Oblasti menijo, da je 47-letni poslovnež upravljal nezakonit sindikat, ki bi lahko škodoval največjemu trgu iger na srečo na svetu. 

Zakaj je bil Alvin Chau aretiran v Macau?

Pripor Alvina Chaua

Pred aretacijo in pridržanjem konec novembra lani je bil Alvin Chau predsednik in izvršni direktor družb Summit Ascent Holdings in Suncity Group Holdings. Mogot junketa je bil med enajstimi ločeno aretiranimi s strani urada za javno varnost Wenzhouja (PSB), ker je bil član kriminalnih združb, omogočal pranje denarja in spodbujal nezakonite igre na srečo. 

V skladu s policijskimi izjavami je Chau dal v njem urediti igralnico Macau že leta 2007. Poleg tega vodi več spletnih igralnic na Filipinih. Policija je še povedala, da ima poslovneževe naložbe trenutno več kot 80.000 hazarderjev in 12.000 igralnih agentov.

Toda kaj je glavni razlog za njegovo aretacijo? Po dveh letih preiskav je bil Chau vpleten v najem prebivalcev s celine kot delničarje in sodelovanje pri čezmejnih stavah. Še huje, Chau je obtožen vodenja podzemnih bančnih storitev in omogočanja čezmejnih denarnih transakcij.

Potencialna kazen za Alvina Chaua

Po pravnem sistemu Macaua Chau in drugi osumljenci niso krivi nobenega kaznivega dejanja, dokler jim sodišče ne dokaže nasprotno. Prav tako bo osumljence namesto policije Wenzhou obtožilo javno tožilstvo. 

Medtem tožilci trdijo, da je Chau zaslužil milijarde s tem, da je bogatim celinskim prebivalcem omogočil sodelovanje v čezmejnih in priobalnih igrah na srečo na Kitajskem. Te dejavnosti so na Kitajskem nezakonite, čeprav avtonomna regija oblikuje lastne zakone o igrah na srečo. 

Glede na izjavo lokalne vlade je trenutna zakonodaja o junket operacijah relativno "popolna". Vendar je organ poudaril, da je treba okrepiti obstoječo zakonodajo za učinkovit nadzor ponudnikov iger na srečo v regiji. Trenutno potekajo javna posvetovanja o spremembi zakonodaje o igrah na srečo v Macau.

Trenutno stanje iger na srečo na Kitajskem

Zagrizeni privrženci novic o igrah na srečo niso novi v dejstvu, da Kitajska hiti, da bi uredila svoj trg iger na srečo. Cilj je preprečiti nezakonite igre na srečo in pobirati prihodke za vlado.

Po pričakovanjih je bil Macau prva upravna regija na Kitajskem, ki je sprejela zakone o igrah na srečo, preostale regije pa bodo verjetno temu sledile kmalu. Čeprav so pravila stroga, je treba še veliko narediti, če naj bo kitajski trg iger na srečo enak evropskemu.

Na celinski Kitajski, na primer, je nezakonito sodelovati v kakršni koli obliki iger na srečo, vključno s spletnimi igrami na srečo. Tudi igranje na srečo v najboljše offshore igralnice ni dovoljeno, pri čemer je vladajoča stranka vsem tujim operaterjem prepovedala sprejemanje kitajskih igralcev. Kršitev tega zakona lahko pripelje do 3 let zapora.

Zanimivo pa je, da je Kitajska leta 2017 sprejela zakon, ki dovoli filipinskim operaterjem iger na srečo v državi. To je odprlo prostor za spletne igralnice v državi, saj se je veliko kitajskih državljanov preselilo na Filipine, da bi upravljali ta spletna mesta za igre na srečo. Torej je bil dogovor za obe državi zmagovalni. 

Nekaj o licenciranih igralnih igrah

Torej, kdo pravzaprav so operaterji junket v Macau? To so "promotorji iger na srečo", ki vodijo VIP igralnice v imenu igralnic z licenco Macau. Junkete odobri DICJ (Urad za inšpekcijo in usklajevanje iger na srečo) in domnevno zaposlujejo na tisoče v Macau. Torej, skratka, junketi so zakoniti igralniški posredniki za ponujanje visokokakovostnih storitev.

Po Chaujevi aretaciji se je tiskovni predstavnik Suncityja hitro odzval s trditvijo, da vsi junketi v regiji delujejo v skladu z opredeljenimi zakoni o igrah na srečo. Toda škoda je bila za gospoda Chaua že storjena, saj je mednarodna tiskovna postaja Reuters poročala, da Suncity Group Holdings ni na seznamu junket operacij.

Aretacija še dodatno škoduje podobi junketov v Macau, ki so bili obtoženi spodbujanja pranja denarja bogatim na celinski Kitajski. Celo ZN se niso mogli upreti komentiranju zadeve z besedami, da bi to moral biti opozorilni znak za industrijo junket. 

Boljše in čistejše okolje za igre na srečo v Macau

Po tem incidentu so se zaloge igralnic v Macau zatresle. Delnice Wynn Macau so padle za 7,8 %, MGM China pa je izgubil še več, in sicer 10 %. Vlagatelji so izrazili bojazen glede trdega stališča oblasti do sektorja. Slavni operater junketa je s celinske Kitajske v Macau pripeljal visoke igralce, jim dal kredit in izterjal njihove dolgove.

Toda na splošno je strožje stališče del širše strategije vlade za nadzor nezakonitih stav na Kitajskem. Glede na to, kako se boste odločili gledati na to, je to dobra novica za operaterje in igralce, saj bo industrija varnejša za delovanje. Ne pozabite, da je vlada Macaa pred COVID-19 zbrala impresivnih 80 % svojih prihodkov od industrije stav . Zdaj to pomeni, da lahko industrija postane le večja in boljša.

Zadnje novice

Najboljša dejstva o igrah na srečo, ki vas bodo presenetila
2023-03-21

Najboljša dejstva o igrah na srečo, ki vas bodo presenetila

Novice