Novice

July 9, 2022

Zakoni o spletnih igrah na srečo: zakaj so igre na srečo nezakonite?

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Igranje igralniških iger je zaradi mobilnih in internetnih tehnologij oddaljeno le z dotikom zaslona. Toda čeprav so spletne igre na srečo v večini držav zakonite, nekatere države še vedno zavzemajo trdo stališče do te dejavnosti. Torej, zakaj so igre na srečo v današnjem času nezakonite? Ali obstajajo utemeljeni razlogi za kriminalizacijo te dejavnosti?

Zakoni o spletnih igrah na srečo: zakaj so igre na srečo nezakonite?

Kje so igre na srečo nezakonite?

Trda realnost je, da so igre na srečo v mnogih državah nezakonite, čeprav večina na tem področju dosega pomemben napredek. In tudi na zakonitih področjih iger na srečo so lahko pravila tako stroga, da lahko prestrašijo nekatere operaterje. V Združenem kraljestvu so na primer igre na srečo s kreditnimi karticami in VIP igre na srečo v skladu z novimi zakoni UKGC nezakonite.

Če se preselimo v ZDA, stave ostajajo tema ločevanja v večini držav. Leta 2018 je vrhovno sodišče države razsodilo proti PASPA (Zakon o zaščiti profesionalnega in amaterskega športa), ki je kriminaliziral igre na srečo leta 1992. Toda tudi s to prelomno sodbo posamezne države vlečejo svoje noge pri legalizaciji iger na srečo. Trenutno so igre na srečo zakonite v 18 državah, večina zakonov pa zajema samo športne stave.

V Kanadi lahko igralci stavijo na športne dogodke pri kateri koli stavnici z licenco, ki jo je izdala vlada. Komisija za igre na srečo Kahnawake ureja trg stav. Toda tako kot njihovi ameriški kolegi tudi kanadska igralniška mesta ne ponujajo spletnih igralniških iger. Torej na splošno je odvisno od vas lokalni zakoni o igrah na srečo

Zakaj so igre na srečo v nekaterih državah nezakonite?

Stvar je v tem, da imajo različne države različne razloge, da kriminalizirajo igre na srečo znotraj svojih meja. Večinoma se nanaša na njihov družbeni in kulturni pogled na dejavnost. Spodaj je nekaj razlogov:

Igre na srečo mladoletnih:

Igre na srečo mladoletnih so težava, ki povzroča industrijo iger na srečo. Medtem ko večina igralnic prispeva k preprečevanju te razvade, nekatere vlade pogosto hitro prepovejo dejavnost. 

Pranje denarja:

Igralnice, zlasti kopenske, so vroče destinacije za pranje denarja. Nekateri igralci uporabljajo umazan denar samo za izplačilo kot ček ali Bitcoin in trdijo, da je denar čist. 

Verska in družbena prepričanja:

Verska mnenja o spletnih igrah na srečo se razlikujejo, čeprav obstaja skupno soglasje glede stav. Igre na srečo so trenutno nezakonite v skoraj vseh islamskih državah, s hudo kaznijo za vsakogar, ki je v nasprotju z zakonom. Dobri primeri so Katar, Brunej in Združeni arabski emirati. 

Odvisnost od iger na srečo:

Brez ustrezne ureditve je lahko odvisnost od iger na srečo resnična težava v večini držav. Kambodžanski zakonodajalci so na primer leta 1996 sprejeli zakon o zatiranju iger na srečo, da bi kriminalizirali dejavnost in omejili problematično igranje na srečo. 

Ali lahko igrate na spletu v državah, kjer so igre na srečo nezakonite?

Zanimivo je, da zaradi nezakonitih spletnih iger na srečo doslej še ni bil nihče preganjan. To pomeni, da lahko igralci igrajo na spletu in se temu izognejo. Na primer, zakon pušča vrzel za stave, da lahko igrajo na spletnih mestih za igre na srečo na Japonskem, v Indiji in Kambodži. Torej, poenostavljeno povedano, večina držav še vedno zaostaja, ko gre za zakone, ki pokrivajo spletne igre na srečo. Operaterji to napako uporabljajo za sprejemanje igralcev, tudi iz ZDA.

Če pa vztrajate pri igranju iger na srečo na offshore spletnem mestu, zagotovite, da ga licencira zakoniti organ. Nekatera zanesljiva imena vključujejo Komisija za igre na srečo Združenega kraljestva, Komisija za igre na srečo Kahnawake, Švedski organ za igre na srečo, Curacao e-Gaming in Malta Gaming Authority (MGA). Spletne igralnice s temi licencami so zakonite in zanesljive. 

Zakaj hitenje za legalizacijo iger na srečo?

Zavzeti sledilci novic o igrah na srečo vedo, da številne države to prakso legalizirajo. V Evropi so nekatere države, kot so Nemčija, Nizozemska in Ukrajina, po pregledu zakonov znova zagnale svoje trge iger na srečo. Kar zadeva ZDA, države, kot so Oklahoma, Maine, Južna Karolina in Kentucky, razpravljajo o zakonih o igrah na srečo. 

Torej, zakaj nenadoma sprejmejo igre na srečo? Preprosto, dohodek! Zaradi visokih življenjskih stroškov po vsem svetu se vlade soočajo z zapletenim dejanjem uravnoteženja povečanja davčnih prihodkov, ne da bi svoje državljane potisnili do meja. Kot takih jih večina sprejema zakone o igrah na srečo, ki urejajo operaterje na trgu. To postane win-win situacija za vlado, igralce in operaterje.

Ali so dobitki od iger na srečo obdavčljivi?

Odvisno od jurisdikcije iger na srečo so lahko dobitki obdavčljivi ali neobdavčeni. V Združenem kraljestvu davčni urad ne pobere od igralcev nobenih prihodkov, tudi če osvojite jackpot v višini 100 milijonov dolarjev. Namesto tega igralnica plača 15-odstotno dajatev na njihov skupni prihodek od iger na srečo. Osnovno razmišljanje je preprosto; stave več izgubijo kot zmagajo. In mimogrede, hiša vedno zmaga!

Toda v ZDA so dobitki od iger na srečo obdavčeni. Igralci IRS poročajo o svojih dobitkih od iger na srečo na konjskih dirkah, športnih stavah, igralnicah in loterijah. Igralnica samodejno odšteje 24 % vašega dobitka in ga nakaže davčnemu uradu. Še huje, davčna uprava vas ne bo spremljala, da bi ugotovila, kaj ste osvojili. 

Prihodnost je svetla!

Trenutni razvoj v industriji spletnih iger na srečo dokazuje, da bo industrija le še večja in boljša. Vlade urejajo to industrijo, da bi bila varnejša in ustvarila prepotrebne prihodke. 

Če pa na vašem območju ni gibanja, ne oklevajte igrajte v licencirani igralnici na morju. Izogibajte se uporabi VPN-ja, saj vas bo igralnica slej ko prej še vedno dohitela. Nekateri bodo celo blokirali vaš igralniški račun z morebitnimi dobitki na njem.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Zadnje novice

BetMGM in GameCode skleneta dinamično partnerstvo za revolucijo iGaminga v ZDA
2024-04-15

BetMGM in GameCode skleneta dinamično partnerstvo za revolucijo iGaminga v ZDA

Novice