Mahjong Melds Essentials

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong je preprosta igra, ki je sestavljena iz 144 ploščic. Vsak igralec prejme 13 ploščic, delivec pa 14. Igralci morajo oblikovati meld tako, da izpolnijo zakonito kombinacijo. Mnogi igralci še vedno ne vedo, kako sestaviti meld, zato pripravljamo ta vodnik, da bi jim povedali več o tem.

Združitve v Mahjongu so lahko nekoliko zapletene za razumevanje, vendar bomo vse razložili. Igralci naj preberejo do konca, da izvejo vse bistvene. Začnimo takoj.

Mahjong Melds Essentials

Mahjong Melds

Igralčeva roka vsebuje spojine, ki so zbirke mahjong ploščic ki je lahko pong, kong, čokolada ali oči. Risanje ploščice iz stene ali zahtevanje zavrženega igralca drugega igralca sta dva načina za ustvarjanje združitev. Glede na to, kako se zlitje oblikuje, obstajajo pravila mahjonga ki določajo, kateri igralec ima prednost pri zavrženju in ali naj bo meld izpostavljen ali ne.

Pong

 • Pong je niz treh enakih ploščic.
 • Pong se lahko oblikuje s katero koli barvno ali častno ploščico.
 • Bonus ploščic ni mogoče uporabiti za oblikovanje ponga, ker so odložene in v kompletu ni treh enakih bonus ploščic.
 • Ploščice morajo biti enake.
 • Pong je lahko skrit ali razkrit.

Kong

Celoten niz štirih enakih ploščic je znan kot kong. Je enak kot Pong, vendar z dodatno ploščico. Sledijo trije načini za izdelavo Konga:

 • Skriti Kong: Igralec lahko razglasi kong, če ima tri enake ploščice in izžreba ploščico, ki dopolnjuje niz štirih. To naredijo tako, da odkrijejo zlit in položijo dva kosa na sredino in dva kosa na oba konca, obrnjena navzgor in navzdol.
 • Razkriti Kong: Igralec lahko vzame odvrženo ploščico in razkrije izpostavljenega ali zlitega konga, če ga lahko uporabi za dokončanje treh ujemajočih se ploščic v svoji roki. Igralec pokaže svoje tri kose obrnjene navzgor in položi ukradeni odmet z licem navzdol poleg treh drugih obrnjenih kosov ali na sredinsko ploščico.
 • Exposed Kong iz Exposed Pong: Igralec lahko razglasi kong tako, da četrto ploščico položi na sredino zlitega ponga ali tako, da vse štiri ploščice postavi obrnjene navzgor v vrsto, če ima izpostavljen pong, in kasneje v igri izvleče četrto figuro iz zid. Igralec ne more vzeti četrte figure iz združenega ponga, če jo drugi igralec odvrže; namesto tega ga je treba narisati.

Pomembne točke

 • Ko je ustvarjen kong, mora igralec potegniti dodatno ploščico s konca stene in nato ploščico odvreči.
 • Ena od 13 ploščic, ki jih mora imeti igralec ves čas v roki, ne vključuje četrtega kosa konga.
 • Konga ni mogoče ustvariti z dodatnimi ploščicami, saj komplet ne vsebuje štirih enakih ploščic.
 • Konge je vredno zbrati, da pridobite dodatne točke in nasprotnikom preprečite možnost, da bi dobili določene ploščice.

Chow

 • Chow se ustvari z zlivanjem treh ujemajočih se ploščic v vrsto.
 • Kombinacija mora biti v isti barvi in v natančnem številčnem vrstnem redu.
 • Igralci ne morejo preskočiti številk ali se združiti iz 8 ali 9 v 1 ali 2.
 • Ker nimajo številčne vrednosti, častnih ploščic in bonus ploščic ni mogoče uporabiti za ustvarjanje kavčkov.
 • Samo igralec, ki je prišel na vrsto tik pred njim, lahko ukrade izmet, da sestavi hrano. Oseba, ki z zaseženim kosom oblikuje žlico, dobi najnižjo prednost za to ploščico.
 • Vsak drug igralec lahko prevzame nadzor nad to ploščico namesto drugega igralca, če jo potrebuje za izdelavo pong ali kong za zmago.
 • Chow je skrit ali viden, kot pong.

Oči

Oči, znane tudi kot par, sta dve enaki ploščici, ki sta bistveni za zakonito zmagovalno kombinacijo. Fige ni mogoče vzeti za ustvarjanje para oči, razen če igralec hkrati zaključi veljavno zmagovalno kombinacijo.

Prekinitev igre

Igro lahko prekinejo štirje dogodki. To so naslednje:

Cvet ali letni čas

Zadnja ploščica na steni je narisana kot nadomestna ploščica vsakič, ko igralec nariše rožo ali letni čas, s čimer zagotovi, da ima potrebnih 14 kosov, preden jih zavrže.

Spajanje zavrženega igralca

Drugi igralci lahko vzamejo ploščico, ki jo je en igralec odvrgel, da zaključijo združevanje. Prednosti kraje ploščic vključujejo hitrejše sestavljanje zmagovite kombinacije in pridobivanje dodatnih točk. Hkrati pomanjkljivosti vključujejo izpostavljanje dela svoje roke drugim igralcem in nezmožnost spreminjanja deklarirane kombinacije.

Poleg tega mora igralec določiti vrsto združitve, ki jo je treba razglasiti, ko jo razglasi prek zavrženja, preden razkrije zlitje z nastavitvijo treh ali štirih ploščic, obrnjenih navzgor.

Winning A Hand

Igra se ustavi, ko je kombinacija osvojena, da se oceni sposobnost preživetja kombinacije. Po potrditvi igralec prejme vrednost kombinacije v skladu s pravili posamezne igre.

Zmaga v kombinaciji z diskardom

Igralec razglasi zmago in razkrije svojo zmagovalno kombinacijo, če lahko kadar koli v igri uporabi zavrženo igro drugega igralca, da zaključi zakonito kombinacijo. Roka je na tej točki končana in mahjong točkovanje se začne.

Na podlagi uveljavljenih pravil mize obstaja več načinov za obravnavo scenarija, če lahko več kot en igralec uporabi zavrženo igro za zmago v igri. Zmagovalca je mogoče določiti tako, da seštejejo točke, ki bi jih vsak igralec pridobil z zavrženim, po vrstnem redu izberejo osebo, ki je najbližje tistemu, ki zavrže, ali sočasno podeli zmage več igralcem.

Dobiti roko od zidu

Igralec lahko uspe tudi tako, da nariše ploščico, ki zaključi veljavno kombinacijo. Temu lahko rečemo tudi zmagovanje z zidu. Zmaga z zidu v igri Hong Kong Mahjong podvoji osnovne točke, ki jih mora plačati vsak poraženec.

Zmaga kombinacije z lažno zmago

Razglasitev zmagovite kombinacije je tehnično dovoljena kadar koli. Igralec pa mora imeti polno in legitimno igro. V nasprotnem primeru je igralec kaznovan.

 • Kazen temelji na pravilih mize.
 • Igralec lahko drugim igralcem vrne svoje točke.
 • Igralec, ki napove lažni dobitek, je prav tako podvržen morebitni kazni, da mora preostanek igre odigrati s ploščicami obrnjenimi navzgor.
 • Nekatere strategije naložijo kazen na koncu celotnega tekmovanja.

Ropanje Konga

Igra, znana kot rop Konga, je neobičajna, a visoko točkovna sestavina hongkonškega mahjonga. Če igralec poskuša razglasiti kong tako, da doda četrto figuro združenemu pongu, vendar lahko drug igralec uporabi to figuro za dokončanje igre, ima zmagovalni igralec prednost in lahko to figuro odstrani od osebe, ki je poskušala razglasiti kong. .

Zaključek

Pri igranju Mahjonga ne gre samo za učenje pravil ali ploščic. Za uspešno igro je potrebno vedeti o združitvah, kako jih narediti in o različnih vrstah združitev v mahjongu.

Mahjong ni tako težak, kot se zdi. Samo veliko se je treba naučiti o igri. Ko pa imajo igralci popolno razumevanje, se nedvomno zabavajo.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Kaj je meld v Mahjongu?

Tri različne oblike kombinacij, od katerih ima vsaka edinstveno ime glede na to, kje se pojavlja, se lahko štejejo za spojine.

Kaj je zlita roka?

Štirje združeni nizi in par sestavljajo kombinacijo, znano kot združena kombinacija. To pomeni, da naj bi bila vsaka komponenta igralčeve roke sestavljena iz odvržene ploščice.

Kaj sta pong in chow v mahjongu?

Pong je izraz za tri enake ploščice istega ranga in barve, Chow pa je izraz za tri enake ploščice v vrsti.

Mahjong nasveti in triki - stvari, ki si jih morate zapomniti

Mahjong nasveti in triki - stvari, ki si jih morate zapomniti

Mahjong ni igra čiste sreče. Igralci si morajo zapomniti pravila in strategije, da lahko igrajo igro. Toda obstaja še ena ključna stvar, ki jo večina igralcev prezre. Ko se igralec nauči igrati Mahjong, je naslednji korak poznavanje vseh glavnih nasvetov in trikov.

Mahjong ploščice - vse, kar morate vedeti

Mahjong ploščice - vse, kar morate vedeti

Mahjong je ena najbolj igranih iger v spletnih igralnicah in je edinstvena. Toda zakaj je Mahjong tako zanimiv? Odgovor je preprost. Z Mahjong Tiles je bolj zanimivo igrati. 

Priljubljene vrste mahjonga

Priljubljene vrste mahjonga

Mahjong obstaja že dolgo in številne različice te ikonične igre niso na voljo na spletu. Vendar pa še vedno obstajajo nekatere različice, ki jih lahko najdemo v spletnih igralnicah. 

Točkovanje v igri Mahjong

Točkovanje v igri Mahjong

Mahjong ni težka igra, vendar je informacij, ki si jih je treba zapomniti, včasih lahko preveč. Zato nekateri ljudje ne vedo, kako doseči točke v mahjongu. Zapomniti si je treba le nekaj stvari, če želijo igralci igrati samo eno različico.