Mahjong nasveti in triki - stvari, ki si jih morate zapomniti

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong ni igra čiste sreče. Igralci si morajo zapomniti pravila in strategije, da lahko igrajo igro. Toda obstaja še ena ključna stvar, ki jo večina igralcev prezre. Ko se igralec nauči igrati Mahjong, je naslednji korak poznavanje vseh glavnih nasvetov in trikov.

V tem priročniku bomo razpravljali o nasvetih in trikih za mahjong, ki jih poznamo, tako da igralcem ni treba skrbeti. Zdaj pa začnimo takoj, ne da bi izgubljali čas.

Mahjong nasveti in triki - stvari, ki si jih morate zapomniti

Začnite igro z načrtom

Igralci bi morali prej pripraviti načrt igranje igre Mahjong. Takoj ko igralec vidi ploščico, mora začeti razmišljati o tem, kako nadaljevati. Prvi idealen korak, ki bi ga moral narediti igralec, je, da se odloči, katere ploščice naj pobere, počaka in katerih ne želi v svoji roki.

 • Igralec se mora zavedati, da njegovi tekmeci nenehno pazijo, kaj dajejo na mizo.
 • Večini izkušenih igralcev mahjonga ploščice, ki jih vržejo, že dajejo dober občutek, kaj imajo v rokah, in jim omogočajo, da načrtujejo svojo strategijo proti drugim. Zaradi tega lahko spretni igralci izkoristijo met drugega igralca v svojo korist.
 • Bodite pozorni, da blefiranje ne bo ravno vedno koristno za igralce, saj se lahko tudi vrne, kar bo nasprotnikom dalo predstavo o igralčevi kombinaciji.

Pomnjenje ploščic

Igralec ne more iskati združenih zaporedij, če ni prepričan, kateri liki gredo drug z drugim. Če niso seznanjeni s kitajsko pisavo, je to zelo zahtevno. Igralec bi si lahko želel zapraviti denar za niz Mahjong ploščic z arabskimi številkami. Poleg konvencionalnega simboli na mahjong ploščicah, obstajajo tudi te arabske številke. Ne bo se jim treba naučiti brati tradicionalne kitajske kaligrafije, da bi našli ploščice, ki jih iščejo.

Preskok prvega meta

Preskok meta je ena najboljših strategij v mahjongu, saj nasprotnikom ne bo razkril igralčevega načrta. Zagotovo bo igralcem pomagalo zgodaj napredovati v igri.

Pomanjkljivost te taktike je, da lahko razkrije igralčeve zmagovalne korake v mahjongu za določen krog. Nasprotnikova strategija igre bo že znana, če bo motiviran za zmago na tekmi. Čeprav bi ta igralec lahko dobil niz s tem metom, bo opazil, da bodo njegovi nasprotniki bolj previdni pri svojih metih naprej. To bo igralcu preprečilo, da bi osvojil še en niz.

 • Zbiranje prvega meta lahko pomeni, da se igralec še uči igre. To lahko proti njemu uporabijo nasprotniki.
 • Ne bi smeli biti preveč razburjeni, ker ne prejemajo ostankov. Igralci jih lahko prosto odložijo.
 • V Mahjongu lahko igralci uporabljajo različne ploščice; preprosto morajo počakati na pravi trenutek, da sestavijo močno roko, ki bo zagotovila zmago.

Preskakovanje vrzeli

Izogibanje vrzeli med ploščicami pri urejanju stojala je eden najboljših načinov za mahjong. Ker so igralci mahjonga zelo dojemljivi, lahko vzdrževanje vrzeli razkrije igralčevo strategijo. Sposobni so hitro prepoznati kombinacijo, ki jo igralec poskuša dati, in njihova možna dejanja.

Nekateri novi igralci bi ustvarili vrzel, da bi svoje ploščice postavili v kombinacije in določili svoje naslednje premike. Vendar pa tudi pomeni, da lahko drugi igralci uporabljajo svoje roke podobno. Postavljanje ploščic, ki niso povezane, in puščanje vrzeli lahko zmede nasprotnike. Vendar je to priporočljivo le, če je igralec prepričan, da se ne bo zmedel zaradi lastne taktike.

Ustrezno točkovanje

Za nove igralce je bolje, da je točkovanje čim bolj preprosto. V nasprotnem primeru bi to lahko zmešalo njihovo igro in morda ne bi mogli zmagati. Najlažji pristop k točkovanju igre je dodelitev ene točke osebi, ki opravi prvi mahjong, in nič točk vsem ostalim. Seštejte točke in tisti, ki zmaga največ iger, je razglašen za zmagovalca.

Igralci lahko uporabljajo drugo Smernice za točkovanje mahjonga če bolje razumejo igro. Pravila kitajskega uradnega tekmovanja v mahjongu so podobna mnogim izmed njih. Po tem lahko eksperimentirajo z bolj zahtevnimi sistemi točkovanja, kot sta na primer za Hong Kong ali Ricchi Mahjong.

Točkovne vrednosti ploščic

Prav tako je dobro, da si zapomnite, da imajo pong višjo vrednost točk kot chow. Chow-ji so uporabni le, če so na voljo štirje za sestavo mahjonga. Kljub temu se lahko izdelovanje pongov namesto žvečilnih jedi zdi neintuitivno, zlasti če ima igralec izkušnje z igranje pokra.

 • Pong je enakovreden igri trojk v pokru, medtem ko je chow skoraj enak straight.
 • Medtem ko so chows pri pokru bolj cenjeni, bi se lahko igralec osredotočil nanje, vendar imajo igre mahjong drugačno razvrstitev kombinacij.
 • Če se novi igralci mahjonga naučijo različne mešane kombinacije in upoštevajo točkovne vrednosti za vsakega, bodo naredili manj napak in hitreje napredovali.

Skrivanje Meldov

Igralec bo dobil več točk, če bo združitve skrival, dokler ni pripravljen razglasiti mahjong. Zato jih ne smejo razkriti, dokler ni nujno. Začetniki mahjonga pogosto radi premikajo svoje ploščice, da opazujejo, na katerih kombinacijah učinkovito delajo. Igralci lahko prosto premikajo svoje ploščice, vendar morajo poskušati obdržati vse v vrsti.

 • Nasprotniki lahko preprosto vidijo, na čem igralec dela, ko so popolni spoji ločeni ali so določene ploščice postavljene na stran, tako da bodo ustrezno spremenili svojo mahjong strategijo.
 • Igralec postane težji mahjong nasprotnik, proti kateremu lahko igrate, če ohranite ravno vrsto ploščic.

Odlaganje ploščic

Čeprav je morda vabljivo, ni dobro zavreči ploščic, ki jih ima igralec v roki in ne ustrezajo. Namesto tega se mora igralec osredotočiti na ploščice, ki jih mečejo njegovi tekmeci.

Ko je igralec zelo pozoren na kup zavržkov, poveča svoje možnosti, da najde želene zavržke, in zmanjša možnosti, da bi jih pomotoma odvrgel v mahjong roko drugega igralca.

Kaj bi bilo najbolj modro, če bi imel igralec veliko ploščic, ki bi jih moral zavreči? Če ste prepričani, da jih vaši nasprotniki ne bodo želeli, bi bilo najbolje, da zavržete ploščico, ki je najbližje drugim ploščicam, ki so bile prej odvržene.

Drži se para

Par je kombinacija, ki bi jo moral imeti vsak igralec blizu. Te spadajo med najbolj prilagodljive ploščice. Igralec se jih lahko drži kot par ali pa jih uporabi za oblikovanje štirih ploščic (Kong), treh enakih ploščic (Pung) ali skupine treh enakih ploščic (Chow).

 • Ne poskušajte jih razbiti, če imajo zaradi tega par ali dva. V resnici, ko igralec napreduje v igri, se lahko izkaže, da so njegove zmagovalne ploščice.
 • Za igralca je pomembno, da takoj izvede svoje tehnike zmagovanja v mahjongu.

Zaključek

Za popolno učenje mahjonga si mora igralec zapomniti nekaj nasvetov in trikov. Brez njih igralec nikoli ne bi bil popoln z drugimi igralci, saj mnogi od njih opazujejo igro in ugotavljajo tudi strategije drugih.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Ali obstaja trik za mahjong?

V mahjongu je veliko trikov. Nekateri od njih so naslednji:

 • Začetek igre z načrtom
 • Pomnjenje ploščic
 • Preskok prvega meta
 • Osredotočanje na podlago

Kakšna je skrivnost zmage v mahjongu?

Zmaga v mahjongu ni nobena skrivnost. Toda igralci bi morali svojo roko premikati v smeri, v katero želijo, in biti hkrati prilagodljivi. Pobiranje ploščic samo zaradi tega ne bo delovalo; potrpežljivost bo vedno zmagala.

Katera je najboljša kombinacija v mahjongu?

Najboljša kombinacija v mahjongu je sestavljena iz štirih nizov chow, pung ali kong in para.

Ali lahko zmagate s 7 pari v mahjongu?

Obstajajo samo 3 načini za zmago v enostranskem čakanju. Tako so možnosti za zmago omejene. Poleg tega igralec za sestavo 7 parov ne more vzeti ploščic od drugih igralcev.

Katerih je 13 čudes mahjonga?

Brez dvoma je najboljša končna kombinacija v igri Mahjong 13 Wonders. Igralci imajo 1/2464 možnosti za zmago s 13 čudeži.

Ali lahko v mahjongu uporabite 4 jokerje?

Izpostavljeni pung/kong/quint se lahko igra z enim ali več jokerji. Razen če je to zadnja ploščica, ki je potrebna za razglasitev igre Mahjong, igralcem ni dovoljeno pobrati zavržene ploščice za eno ali par.

Mahjong Melds Essentials

Mahjong Melds Essentials

Mahjong je preprosta igra, ki je sestavljena iz 144 ploščic. Vsak igralec prejme 13 ploščic, delivec pa 14. Igralci morajo oblikovati meld tako, da izpolnijo zakonito kombinacijo. Mnogi igralci še vedno ne vedo, kako sestaviti meld, zato pripravljamo ta vodnik, da bi jim povedali več o tem.

Mahjong ploščice - vse, kar morate vedeti

Mahjong ploščice - vse, kar morate vedeti

Mahjong je ena najbolj igranih iger v spletnih igralnicah in je edinstvena. Toda zakaj je Mahjong tako zanimiv? Odgovor je preprost. Z Mahjong Tiles je bolj zanimivo igrati. 

Priljubljene vrste mahjonga

Priljubljene vrste mahjonga

Mahjong obstaja že dolgo in številne različice te ikonične igre niso na voljo na spletu. Vendar pa še vedno obstajajo nekatere različice, ki jih lahko najdemo v spletnih igralnicah. 

Točkovanje v igri Mahjong

Točkovanje v igri Mahjong

Mahjong ni težka igra, vendar je informacij, ki si jih je treba zapomniti, včasih lahko preveč. Zato nekateri ljudje ne vedo, kako doseči točke v mahjongu. Zapomniti si je treba le nekaj stvari, če želijo igralci igrati samo eno različico.