Priljubljene vrste mahjonga

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong obstaja že dolgo in številne različice te ikonične igre niso na voljo na spletu. Vendar pa še vedno obstajajo nekatere različice, ki jih lahko najdemo v spletnih igralnicah.

Če igralce zanima več o različicah mahjonga, lahko preberejo naš obsežen vodnik, ki vključuje kitajske različice mahjonga in druge. Ostale različice so prisotne v ogromnih količinah, zato preberite do konca.

Priljubljene vrste mahjonga

kitajske variante

Changsha Mahjong

V provinci Hunan se Changsha Mahjong pogosto igra. Igralci morajo kupiti edinstven Jong, sestavljen izključno iz ploščic 2, 5 ali 8, da lahko igrajo Wuhan mahjong. Pri igranju Changsha Mahjonga so prepovedane posebne ploščice, ki so najprej izbrane z igralne površine, kot tudi uporaba vetrov. Zmagovalci vsakega kroga sodelujejo v posebnem loterija za bonuse, kar pogosto podvoji njihov rezultat.

Kitajski klasični mahjong

Najstarejša vrsta mahjonga, ki se igra še danes, je kitajski klasični mahjong, ki je v Ameriki postal popularen v dvajsetih letih prejšnjega stoletja pod več naslovi. Medtem ko ga v Aziji igra le malo ljudi, ima na Zahodu malo, a predanih privržencev. Vsak igralec doseže rezultat in zmagoviti rezultat je lahko presežen.

Tekmovalni mahjong

Nekatera mahjong društva so sprejela mednarodni standard mahjonga. Julija 1998 ga je ustanovila Vsekitajska športna zveza za tekmovanja in v nekaterih primerih za navadno igro. Poudarja računanje in strategijo z vključitvijo širokega nabora alternativnih pravil točkovanja.

Druge variante

Filipinski mahjong

V filipinskem mahjongu je šestnajst ploščic. Ploščice lahko v nekaterih primerih štejemo za divje. Poleg tega se priznanja obravnavajo kot dodatne ugodnosti.

Tajvanski Mahjong

Najbolj priljubljena oblika mahjonga v Tajvanu se imenuje tajvanski mahjong, ki uporablja roke s šestnajstimi ploščicami, ponuja spodbude delivcem in ponovnim prodajalcem ter omogoča številnim igralcem, da zmagajo z enim samim zavrženjem.

Japonski Mahjong

Mahjong je na Japonskem in v Južni Koreji standardiziran kot japonski Mahjong, ki ga pogosto vidimo tudi v video igrah. Pravila Riichija in Dore so značilni za to različico. Prav tako se zaradi upoštevanja med igro zavržene ploščice skrbno postavijo pred vsakega igralca v vrstnem redu zavrženih. Da bi končno povečali njihovo vrednost, nekatera pravila zamenjajo določene ploščice s številom 5 za rdeče ploščice.

korejski mahjong

Korean Mahjong je fantastična različica za tri igralce, ki je značilna v mnogih pogledih. Letni časi in ena obleka so popolnoma odsotni. Igra je hitrejša in doseganje točk je lažje. Uporaba zamaskiranih rok je zelo razširjena in nobena mešana žvečilna hrana ni dovoljena. Riichi igra tudi ključno vlogo v igri.

Pussers Bones

Hitro premikajočo se različico, imenovano pussers bones, so ustvarili mornarji Kraljeve avstralske mornarice. Namesto izrazov vzhod, jug, zahod in sever uporablja izraze, kot so Eddie, Sammy, Wally in Normie.

Singapurski Mahjong

Hongkonški in singapurski mahjong sta dve tesno povezani različici. V singapurskem mahjongu se uporabljajo štiri živalske bonus ploščice in več jih je alternativne metode točkovanja ki zagotavljajo nagrade na sredini igre, če so izpolnjena posebna merila, kot je kong. Melds so lahko tudi v obliki, ki se razlikuje od večine drugih različic.

Vietnamski Mahjong

V vietnamskem mahjongu je predstavljenih osem specializiranih jokerjev. Vendar pa je samo še osem cvetov za skupno 160 ploščic. V sodobni različici se jokerji potrojijo ali početverijo za skupno 176 ali 184 ploščic.

Zahodni klasični mahjong

Joseph P. Babcock, uslužbenec družbe Standard Oil, je mahjong prinesel v Ameriko v dvajsetih letih prejšnjega stoletja in zahodni klasični mahjong je potomec te igre. Danes se beseda večinoma nanaša na predpise Wright-Patterson, ki jih uporablja ameriška vojska, in druge tesno povezane različice, izdelane v Ameriki.

Najbolj znana različica mahjonga

Najbolj znana različica Mahjonga je Solitaire Mahjong, igra ujemanja za enega igralca, ki uporablja komplet mahjong ploščic namesto igranja kart. V nasprotju s fizično namizno igro se pogosteje igra na računalniku. Čeprav je popolnoma drugačna od igre mahjong za štiri igralce, je dobila ime po njej.

Zaključek

Vrste mahjonga so ogromne, zato je za igralce bolje, da ne preizkusijo vseh. Čeprav si vsi niso tako različni, je lahko le točkovanje drugačno.

Idealna izbira je, da izberete eno igro ali največ dve in ju obvladate. Ko je igralcu ta igra dolgčas, lahko preide na naslednjo različico. Tisti, ki radi igrate sami, lahko preizkusite Solitaire Mahjong.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Katere so različne vrste mahjonga?

Obstaja veliko različnih vrst mahjonga. Kitajske različice, kot so Changsha Mahjong, Chinese Classical Mahjong, Fujian Mahjong itd. Poleg kitajskih obstajajo tudi druge različice, kot so ameriški mahjong, filipinski mahjong itd.

Katera različica mahjonga je najboljša?

Najpogostejša vrsta mahjonga se imenuje hongkonški mahjong in je precej blizu kitajski tradiciji, morda pa so ameriški, kitajski in japonski mahjong najboljši.

Se ameriški mahjong razlikuje od kitajskega mahjonga?

Medtem ko se ameriški mahjong igra z osmimi dodatnimi joker ploščicami in različnimi kartami rezultatov, tradicionalni kitajski kompleti mahjonga vključujejo 144 ploščic.

Ali sta japonski in kitajski mahjong enaka?

To ni isto; Japonski mahjong je različica znane kitajske igre z nekaj razlikami.

Mahjong Melds Essentials

Mahjong Melds Essentials

Mahjong je preprosta igra, ki je sestavljena iz 144 ploščic. Vsak igralec prejme 13 ploščic, delivec pa 14. Igralci morajo oblikovati meld tako, da izpolnijo zakonito kombinacijo. Mnogi igralci še vedno ne vedo, kako sestaviti meld, zato pripravljamo ta vodnik, da bi jim povedali več o tem.

Mahjong nasveti in triki - stvari, ki si jih morate zapomniti

Mahjong nasveti in triki - stvari, ki si jih morate zapomniti

Mahjong ni igra čiste sreče. Igralci si morajo zapomniti pravila in strategije, da lahko igrajo igro. Toda obstaja še ena ključna stvar, ki jo večina igralcev prezre. Ko se igralec nauči igrati Mahjong, je naslednji korak poznavanje vseh glavnih nasvetov in trikov.

Mahjong ploščice - vse, kar morate vedeti

Mahjong ploščice - vse, kar morate vedeti

Mahjong je ena najbolj igranih iger v spletnih igralnicah in je edinstvena. Toda zakaj je Mahjong tako zanimiv? Odgovor je preprost. Z Mahjong Tiles je bolj zanimivo igrati. 

Točkovanje v igri Mahjong

Točkovanje v igri Mahjong

Mahjong ni težka igra, vendar je informacij, ki si jih je treba zapomniti, včasih lahko preveč. Zato nekateri ljudje ne vedo, kako doseči točke v mahjongu. Zapomniti si je treba le nekaj stvari, če želijo igralci igrati samo eno različico.