Novice

August 4, 2021

Kako je Ed Thorp spremenil štetje kart v spletnem Blackjacku

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Tukaj je dejstvo; štetje kartic je strategija, ki se je morate naučiti, če želite igrajte blackjack na spletu ali brez povezave za denar. To je zato, ker je več igralcev uporabilo to preizkušeno strategijo za dober denar.

Kako je Ed Thorp spremenil štetje kart v spletnem Blackjacku

Vendar boste presenečeni, ko boste vedeli, da štetje kart v preteklosti igralcem ni dalo veliko prednosti. Tako je bilo, dokler profesor matematike Ed Thorp ni revolucioniral tega sistema blackjack. Torej, ostanite pri miru, če želite izvedeti več o tem matematičnem geniju in kako je spremenil štetje kart.

Kdo je Ed Thorp?

Ed Thorp je upokojeni profesor matematike na UCLA in kasneje MIT. Je tudi avtor in upravljavec hedge skladov. Presenetljivo pa je Ed Thorp bolj znan po tem, kako je pomagal oblikovati način, kako se danes igra blackjack.

V zgodnjih 60. letih se je Thorp odločil, da svoje ogromno matematičnega znanja prenese v blackjack. Takrat je bil Thorp rekreativni igralec v Las Vegasu in se je tako kot vsi drugi spopadal z 'krutnim' domačim robom.

Kot rezultat, je izumil strategijo "10 Count", ki je bila prvi blackjack sistem, ki je premagal prednost hiše. Thorp je nato sodeloval z Mannyjem Kimmelom, profesionalnim hazarderjem, da bi obogatel v igralnicah v Las Vegasu in Reno.

Kako deluje "10 Count"

Ko igrate blackjack v spletni igralnici ali kopenski igralnici, se število kart v krovu nenehno zmanjšuje. Zato je vaša zmagovalna možnost odvisna od vrste kartic, ki so bile odložene v krovu, in preostalih kartic.

Tipičen igralniški igralec bi moral na tisoče kombinacij kart, da bi pridobil prednost pred hišo. To lahko traja celo življenje, če uporabljate kalkulator. Ker pa je bil Thorp profesor na MIT, mu je bil univerzitetni IBM 704 na voljo.

Ugotovil je, da več kot je asov, devetk in desetk (vključno z vložki, damami in kralji) v krovu, večje so možnosti za zmago. Tako je Thorp izumil več strategij štetja kart, vključno s slavnim sistemom 10 Count.

V tem primeru igralec blackjacka spremlja razmerje med deseticami in drugimi številkami kart. Običajno ima cel sklop 36 drugih številk in 16 desetic.

Thorpova strategija od igralcev zahteva, da vzdržujejo dva teka. Začeli boste s 36 in 16 ter odšteli od vsote, ko so karte razdeljene. Na koncu boste izvedeli, koliko desetic (kart visoke vrednosti) ostane v krovu.

10 Count je za vedno spremenil štetje kart

Po uspešnem eksperimentu je Thorp leta 1962 izdal knjigo "Premagaj trgovca". Ta knjiga daje igralcem matematični vpogled v to, kako prebiti hišo, medtem ko igrajo blackjack s to strategijo. Knjiga je bila prodana v več kot 700.000 izvodih in je bila redka čast na seznamu najboljših prodajalcev NY Timesa.

Kot je bilo pričakovano, Kimmelu knjiga ni bila všeč, ker je bil profesionalni hazarder, ki se je zanašal na štetje kart, da bi ustvaril velik dobiček. Na njegovi strani je Thorp celoten poskus štetja kart preprosto obravnaval kot akademski mejnik.

Na žalost so igralnice začele preučevati strategijo, ki bi jih lahko poslala v pakiranje. Večina iger na srečo je uporabljala več tehnik za preprečevanje štetja kartic. Začeli so nadlegovati števce kart in uvajati strožja pravila igre, da bi to strategijo redčili.

Toda sčasoma so obupali, ko so ugotovili, da števec "povprečnih" kartic ne more imeti veliko koristi od strategije.

Zaključek

Zdaj veste, zakaj Ed Thorp velja za "očeta" števcev kartic po vsem svetu. Čeprav ni imel veliko koristi od strategije, so druge legende blackjacka, kot sta MIT Team in Al Francesco, v Las Vegasu zbrale velike zmage s štetjem kart.

Samo ne pozabite, da je ta strategija danes absolutna, saj se večina spletnih iger blackjack igra z več krovi. Po drugi strani je sistem "10 Count" za igre blackjacka z enim krovom.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak
ThunderPick
Bonus 2000 $

Zadnje novice

Krmarjenje v porastu spletnih igralnic: vodnik po varnem in prijetnem igranju
2024-04-18

Krmarjenje v porastu spletnih igralnic: vodnik po varnem in prijetnem igranju

Novice