Mahjong ploščice - vse, kar morate vedeti

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong je ena najbolj igranih iger v spletnih igralnicah in je edinstvena. Toda zakaj je Mahjong tako zanimiv? Odgovor je preprost. Z Mahjong Tiles je bolj zanimivo igrati.

Mnogi igralci še vedno ne poznajo Mahjong ploščic. Za njih pripravljamo ta vodnik, tako da jim ni treba več skrbeti. Razpravljali bomo o vsem, kar vemo v zvezi z Mahjong ploščicami. Torej, začnimo takoj brez nadaljnjega odlašanja.

Mahjong ploščice - vse, kar morate vedeti

Skupno število ploščic v igri Mahjong

Ploščice v Mahjong igre običajno razlikujejo od ene lokacije do druge. Čeprav imajo lahko kompleti iz Združenih držav Amerike ali Jugovzhodne Azije dodatne ploščice v obliki rožic ali jokerjev, imajo na splošno vsaj 136 ploščic, najpogosteje 144. Nekateri kompleti vključujejo tudi prazne ploščice, s katerimi lastniki lahko zamenjajo tiste, ki so pokvarjen ali manjka.

Kategorije Mahjong ploščic

Obstaja šest različnih kategorij ploščic Mahjong: ploščice v kompletu, rdeče ploščice, ploščice časti, ploščice rože, ploščice živali in ploščice Joker.

Primerne ploščice

Ploščice v barvi so znane tudi kot ploščice s številkami in imajo barvo in rang. Z razvrstitvijo od ena do devet so trije apartmaji osredotočeni na denar. Vsaka kombinacija stopnje in barve ima štiri ploščice, kar je skupno 108 ploščic v barvi (36 ploščic na barvo). Pritrjena ploščica se imenuje po rangu, nato po barvi. Končne ploščice se skupaj imenujejo enice in devetke vsake barve. Združitev je mogoče ustvariti z ustreznimi ploščicami.

 • Krogi: Zbirka krogov služi kot simbol za barvo kroga. Krogi v denarnem izvoru te obleke simbolizirajo bakrene kovance, znane kot gotovina v angleščini.
 • Bambus: Poleg 1 bambusa, ki je običajno predstavljen s ptico, je bambusova obleka prikazana kot obrisi palic. 1 Bambus je na Japonskem včasih znan kot vrabec, čeprav najpogosteje prikazuje pava. Zgodnji kompleti so imeli samo eno upognjeno vrvico denarja s škrlatnim vozlom na koncu namesto ptice.
 • Znaki: Kitajski znaki se uporabljajo za simboliziranje obleke lika.

Rdeče ploščice

Japonski komplet je edini z rdečimi ploščicami. Nimajo štirih dvojnikov in so prikazani kot rdeče različice ploščic iz vsake barve. Ploščice Rdečih 5 za druge obleke so sledile krogu Rdečih 5, ki se je pojavil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kasneje so se pojavile rdeče 1 in 9, čeprav jih v nizih srečamo veliko manj pogosto kot rdeče 5. Za njimi so se pojavile rdeče 3 in 7. Če so izpolnjeni določeni kriteriji, se lahko redek rdeče-beli zmaj uporabi tudi kot nadomestni znak.

 • Te ploščice je mogoče prostovoljno izključiti.
 • En dvojnik njegovega običajnega, nerdečega nasprotnika se odstrani iz igre, ko se vnese.
 • Ko se združijo, zvišajo rezultat.
 • Ker se ploščice s cvetjem v japonskem mahjongu ne uporabljajo pogosto, ti kompleti običajno izključujejo ploščice s cvetjem Four Gentleman, da ustvarijo prostor za rdeče ploščice.

Honor Tiles

Honor ploščice so ustvarjene v spojih, podobno kot vgrajene ploščice. Vendar jim manjka rang in obleka. Poleg tega so razdeljeni v dve kategoriji. Dve kategoriji sta naslednji:

Vetrovi

Obstajajo štiri ploščice vetra:

 • vzhod
 • Zahod
 • sever
 • jug

Zmaji

Obstajajo tri vrste zmajevih ploščic:

 • Rdeča: Tradicionalni kitajski znak za sredino ali sredino je napisan na rdeči ploščici. V kompletih, namenjenih angleško govorečim, je lahko začetna črka Wade-Giles alternativno predstavljena s črno črko C v kotu ploščice. Teh ploščic ni bilo v enem od prejšnjih kompletov. Rdeči zmaj, klasični kitajski znak, je mogoče videti na več ploščicah.
 • Zelena: Celo v kompletih, kjer so ploščice znakov natisnjene v poenostavljeni kitajščini, je zelena ploščica s tradicionalnim kitajskim zelenim znakom. Drugi sklopi, predvsem ameriški, nadomeščajo znak z zelenim zmajem ali črko F v črni barvi v kotu ploščice, ki označuje začetno črko prevoda. V prvih nizih te ploščice ni bilo. Klasični kitajski znak Zeleni zmaj je mogoče videti na več ploščicah.
 • Bela: Čeprav večina sodobnih kompletov uporablja ploščice z modrim robom, kot je White Dragon, da se razlikujejo od nadomestnih ploščic, je bela ploščica, ki je lahko brez kakršnih koli oznak, kot je White Dragon. Črna črka B je lahko vključena tudi v sredino ploščice v angleških kompletih. Te neoznačene japonske ploščice se v nekaterih skupinah japonskega mahjonga včasih imenujejo "tofu".

Cvetlične ploščice

notri mahjong združuje, Cvetlične ploščice niso uporabljene. Te se po izžrebanju odložijo in igralec lahko nato znova vleče, vendar z mrtvega zidu. Te ploščice pogosto vključujejo stilizirane podobe rož v različnih odtenkih. Obstajajo pa tudi dodatni, necvetlični motivi, ki se od kompleta do kompleta razlikujejo.

Četrtine

Če ima komplet cvetlične ploščice, ima pogosto dva kvarteta, vsaka z drugačno barvo in dizajnom etikete. V običajnih kitajskih nizih bo ena četverica imela modre arabske številke, druga skupina pa rdeče kitajske številke. Vsak kvartet ima štiri ločene ploščice, ki so oštevilčene od 1 do 4 ali jasno označene.

 • Sedeži so dodeljeni številkam, kot so 1 = vzhod, 2 = jug, 3 = zahod in 4 = sever.
 • Če je številka na rožah enaka številki sedeža, se rezultat zmagovalca podvoji.
 • Vendar pa obstajajo prednosti zbiranja celega kvarteta in v določenih različicah zbiranje vseh rož takoj privede do zmage.
 • Številne igre jih ne vključujejo ali jih obravnavajo kot neobvezne, saj zagotavljajo točke za čisto naključne dogodke.

Živalske ploščice

Igralčev sedež se takoj ujema z živalsko ploščico, ki je neoštevilčene rože. Te ploščice običajno najdemo v parih in kot teme prikazujejo klasične kitajske zgodbe. Če se zbereta dve ploščici v paru ali vse živali, se plačilo izvede takoj. Tajski in malezijski kompleti za štiri igralce vključujejo štiri pare živalskih ploščic v primerjavi z dvema paroma v singapurskih kompletih.

Nekateri od njih so naslednji:

 • Mačka in miška
 • Petelin in stonoga
 • Caishen in Sycee
 • Jiang Ziya in Fish
 • Liu Haichan in Jin Chan
 • Zmaj in goreči biser

Joker ploščice

V skladu z regionalnimi omejitvami lahko joker ploščice med sestavljanjem karte uporabite za zamenjavo katere koli barvne ali častne ploščice. Nekatere različice jugovzhodnoazijskega in kitajskega mahjonga, zlasti šanghajski mahjong, občasno vključujejo štiri jokerje. V American Mahjongu je tudi osem jokerjev.

Pogosti edinstveni šaljivci:

 • Krožni šaljivec
 • Karakterni šaljivec
 • Univerzalni šaljivec
 • Rdeči šaljivci
 • Joker v obleki
 • Zmajev šaljivec
 • Veter šaljivec
 • Cvetlični šaljivec
 • Šaljivec v čast

Jokerji z omejeno uvrstitvijo:

 • Terminal Joker: Zamenja eno ali devet v kateri koli barvi.
 • 147 Joker: Zamenja eno, štiri ali sedem katere koli barve.
 • 258 Joker: Zamenja dve, pet ali osem v kateri koli barvi.
 • 369 Joker: Zamenja tri, šest ali devet katere koli barve.

Zaključek

Zapomniti si vse je lahko nekoliko zmedeno, vendar lahko igralci preprosto začnejo s pomenom ploščic Mahjong in nato nadaljujejo. Po branju bodo igralci lahko nekoliko razumeli Mahjong ploščice, saj jih bodo lahko v celoti razumeli šele, ko bodo igrali dejansko igro na najboljše spletne igralnice.

Obstaja šest različnih vrst Mahjong ploščic in zanimivo je vedeti o vseh. Imajo tudi podkategorije, zato je bolje, da se o njih učimo počasi.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Koliko ploščic je v kompletu za mahjong?

Komplet 144 ploščic Mahjong vključuje 36 ploščic v obleki kroga. 36 ploščic v obleki bambusa, 36 ploščic v obleki lika, 16 ploščic vetra, 12 ploščic zmaja in 8 dodatnih ploščic (4 rože in 4 letni časi).

Kako igrati mahjong ploščice?

Sestavljanje ujemajočih se nizov in parov je cilj mahjonga. Par sta dve enaki ploščici, komplet pa tri ali štiri enake ploščice ali tri zaporedne ploščice. Igralci Mahjonga morajo ustvariti štiri nize in en par, da lahko zmagajo.

S koliko mahjong ploščicami začnete?

Vse ploščice so obrnjene navzdol in delivec dobi 14, drugi igralci pa 13.

Kaj je milo v mahjongu?

Ploščica Milo je beli zmaj tam na levi. Pri sestavljanju določenih rok se lahko mila uporabijo kot ničle.

Kaj je Chi v mahjongu?

Obstajajo različni pozivi, kdaj bo zavržena ploščica dokončala trojček ali zaporedje. Ko igralec na levi odvrže ploščico, ki bo tvorila zaporedje z dvema ploščicama v igralčevi roki, lahko razglasi Chi, začetni klic igre.

Mahjong Melds Essentials

Mahjong Melds Essentials

Mahjong je preprosta igra, ki je sestavljena iz 144 ploščic. Vsak igralec prejme 13 ploščic, delivec pa 14. Igralci morajo oblikovati meld tako, da izpolnijo zakonito kombinacijo. Mnogi igralci še vedno ne vedo, kako sestaviti meld, zato pripravljamo ta vodnik, da bi jim povedali več o tem.

Mahjong nasveti in triki - stvari, ki si jih morate zapomniti

Mahjong nasveti in triki - stvari, ki si jih morate zapomniti

Mahjong ni igra čiste sreče. Igralci si morajo zapomniti pravila in strategije, da lahko igrajo igro. Toda obstaja še ena ključna stvar, ki jo večina igralcev prezre. Ko se igralec nauči igrati Mahjong, je naslednji korak poznavanje vseh glavnih nasvetov in trikov.

Priljubljene vrste mahjonga

Priljubljene vrste mahjonga

Mahjong obstaja že dolgo in številne različice te ikonične igre niso na voljo na spletu. Vendar pa še vedno obstajajo nekatere različice, ki jih lahko najdemo v spletnih igralnicah. 

Točkovanje v igri Mahjong

Točkovanje v igri Mahjong

Mahjong ni težka igra, vendar je informacij, ki si jih je treba zapomniti, včasih lahko preveč. Zato nekateri ljudje ne vedo, kako doseči točke v mahjongu. Zapomniti si je treba le nekaj stvari, če želijo igralci igrati samo eno različico.