Točkovanje v igri Mahjong

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong ni težka igra, vendar je informacij, ki si jih je treba zapomniti, včasih lahko preveč. Zato nekateri ljudje ne vedo, kako doseči točke v mahjongu. Zapomniti si je treba le nekaj stvari, če želijo igralci igrati samo eno različico.

Igralci, ki iščejo, kako zadeti v igri mahjong, so prišli na pravo mesto. V tem priročniku bomo razložili vse, kar je povezano s točkovanjem mahjonga. Torej, začnimo takoj.

Točkovanje v igri Mahjong

Merila za točkovanje v Mahjongu

Merila so lahko sestavljena iz določenih mahjong ploščice melds ali druga stanja, način igranja igre, prisotnost določenih unikatnih nizov kombinacij itd. Točkujejo se samo merila s strožjimi zahtevami, če so nekatera od teh meril podmnožice drugih, kot je kombinacija enega zmaja v nasprotju na združitev vseh zmajev.

Pridobljene točke je mogoče pretvoriti v rezultate posameznega igralca z uporabo kode. Ti rezultati se običajno takoj pretvorijo v plačila med igralci igranje mahjonga kot oblika iger na srečo.

Točke in rezultat se nanašajo na različne ideje; udeleženci si izmenjujejo denar na podlagi točk, ki so si jih prislužili v krogu, in drugih dejavnikov. Namesto tega lahko igralci uporabijo žetone ali druge podobne žetone.

V mnogih situacijah le zmagovalec prejme plačilo, pri čemer se rezultati treh poražencev zmanjšajo za dobiček zmagovalca. Obstajajo pa različni načini za vzpostavitev plačila med udeleženci. Ti so naslednji:

  • Igralec, ki izvaja zavrženje, plača dvakrat, če igralec zmaga z zavrženjem.
  • Vsak poraženi igralec mora plačati dvakrat, če igralec zmaga z neodločenim izidom.
  • Igralec, ki izvede zavrženje, plača za druga dva izgubljena igralca v primeru, da igralec zmaga iz situacije z visokim tveganjem.

Pravila točkovanja

Kitajski mahjong točkovanje

Pravila za točkovanje v mahjongu so naslednja:

  • Na podlagi prisotnosti določenih združitev, parov in dodatnih ploščic vsak igralec sešteje osnovne točke za svojo kombinacijo.
  • Vsak igralec enkrat ali večkrat podvoji svoje osnovne točke glede na lastništvo posebnih neobičajnih združitev ali kombinacij združitev. Zmagovalec doda dodatne osnovne točke za pridobitev mahjonga in morda za dokončanje svoje igre na več edinstvenih načinov.
  • Zmagovalec podvoji svoje osnovne točke enkrat ali večkrat, odvisno od tega, kako njegova roka oblikuje neobičajne vzorce, kot so tisti, ki so v celoti sestavljeni iz častnih ploščic, ali so edinstveno zaključeni, kot je kraja izpostavljenega konga.
  • Vsak od treh poražencev plača zmagovalcu svoje celotne točke.
  • Poraženca si razliko v točkah razdelita med seboj.
  • V svojih poslih East izvaja podvojena plačila ali prejemke.
  • Obstaja veliko kombinacij s posebno omejitvijo, ki, če jih pridobijo, imetniku prinesejo največ točk, dodeljenih njegovi roki.

Ameriško točkovanje

V ameriški različici igralci uporabijo karto s točkovno vrednostjo za vsako kombinacijo, ki določa ozko število kombinacij kot edine legitimne zmagovalne kombinacije. Dve glavni nadzorni organizaciji za Mahjong v Združenih državah, National Mahjong League in American Mahjong Association, uporabljata to metodo z novimi kartami, ki določajo zakonite zmagovalne kombinacije, ki se izdajo vsako leto. Vsaka kartica pogosto vključuje zahteve glede točkovanja, ki omenjajo leto, ko so bile kartice rezultatov objavljene.

Shanghai Točke

Sistem točkovanja šanghajske različice je zapleten, s širokim razponom zahtev in pretiranimi ocenami za bolj neobičajne kombinacije, kot je trinajst terminalov. Zaradi napihnjenih vrednosti točk je v šanghajski različici običajno minimalna vrednost točke.

Singapursko točkovanje

Medtem ko uporabljate drugačen nabor ploščic, je singapursko točkovanje primerljivo s kitajsko metodo točkovanja. Tukaj veljajo redne različice plačila. Obstajajo pa tudi takšni, pri katerih mora trgovec dvakrat plačati in prejeti.

Hongkong točkovanje

Zaradi omejenega števila dejavnikov, uporabljenih v konvencionalni hongkonški metodi ocenjevanja, je rezultat pogosto slab. Funkcija prevajanja točk je delna funkcija in veljajo splošni modifikatorji točkovanja.

Karte brez točk se dodelijo s fiksno vsoto in vsaka točka podvoji rezultat. Igralci včasih igrajo z dodatno omejitvijo, da mora zmagovalna kombinacija imeti določeno vrednost točk, ki se pogosto giblje med eno in petimi točkami, pri čemer so najpogosteje tri. To je zato, ker so kombinacije z ničelno točko pogoste.

Japonsko točkovanje

Vsak igralec začne z rezultatom. Ta znesek je pogosto med 25.000 in 30.000. Lahko je dogovorjena začetna vrednost. Pri trenutnih nastavitvah ploščic je to pogosto predstavljeno z vrsto palic z naslednjimi štirimi apoeni: 10.000, 5.000, 1.000 in 100. Palice spominjajo na dolge kitajske domine. Če ne, so vse, kar je predstavljeno na spletu, seštevek točk.

Omejitve v Mahjong točkovanju

Nekatere različice določajo omejitev števila točk. Običajna funkcija prevajanja točk, ki dodeli konstanten rezultat točkam do prve omejitve, deluje v številnih situacijah, kjer obstajajo omejitve. Ko so dosežene nadaljnje omejitve, se rezultat dvigne.

Omejitev točkovanja lahko služi bolj kot motivacija za igre na srečo. Če bi bile omejitve pri točkovanju šest in devet točk, bi bila kombinacija s sedmimi ali osmimi točkami ovrednotena enako kot kombinacija s šestimi točkami, kar lahko spodbudi igralce, da ciljajo na kombinacije z devetimi točkami.

Zavržki z visokim tveganjem

Ker se velikost stene manjša, lahko več različic dodatno naloži globe za zavržke, ki se štejejo za visoko tvegane. Igralci, ki so izvedli zavržke z visokim tveganjem, so odgovorni za kritje zmagovalčevih točk, če igralec zmaga ali izstopi sam, potem ko je zavrgel z visokim tveganjem. Zavržek se šteje za nevarnega, če je dovolj odprtih združitev, ki kažejo, da bi, preden je bil zahtevan, zagotovo omogočal dokončanje omejene kombinacije.

Zaključek

Nekateri zapleti se pojavijo, ko igralci poskušajo igrati različne različice mahjonga naenkrat. Zato se je bolje držati ene sorte in jo najprej obvladati.

V tem priročniku so obravnavana različna pravila za različne različice, tako da lahko igralci izberejo tisto, ki jim je najbolj všeč. Razpravljali smo o kitajskem, ameriškem, japonskem, šanghajskem, singapurskem in hongkonškem točkovanju. Upam, da bo dovolj za prijetno izkušnjo.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak

Katera je najvišja kombinacija v mahjongu?

Tudi če se lahko vrednost igralčevih ploščic znatno poveča, ko podvoji izračun, je največji rezultat v igri Mahjong 1000 točk.

Kako poteka kitajski mahjong točkovanje?

Vsaka kombinacija ima rezultat med 1 in 88 točkami, odvisno od tega, kako zahtevna je. Točke vsake kombinacije se seštejejo v skupno vsoto. Mahjong mora biti razglašen z najmanj 8 točkami v uradni kitajski različici.

Mahjong Melds Essentials

Mahjong Melds Essentials

Mahjong je preprosta igra, ki je sestavljena iz 144 ploščic. Vsak igralec prejme 13 ploščic, delivec pa 14. Igralci morajo oblikovati meld tako, da izpolnijo zakonito kombinacijo. Mnogi igralci še vedno ne vedo, kako sestaviti meld, zato pripravljamo ta vodnik, da bi jim povedali več o tem.

Mahjong nasveti in triki - stvari, ki si jih morate zapomniti

Mahjong nasveti in triki - stvari, ki si jih morate zapomniti

Mahjong ni igra čiste sreče. Igralci si morajo zapomniti pravila in strategije, da lahko igrajo igro. Toda obstaja še ena ključna stvar, ki jo večina igralcev prezre. Ko se igralec nauči igrati Mahjong, je naslednji korak poznavanje vseh glavnih nasvetov in trikov.

Mahjong ploščice - vse, kar morate vedeti

Mahjong ploščice - vse, kar morate vedeti

Mahjong je ena najbolj igranih iger v spletnih igralnicah in je edinstvena. Toda zakaj je Mahjong tako zanimiv? Odgovor je preprost. Z Mahjong Tiles je bolj zanimivo igrati. 

Priljubljene vrste mahjonga

Priljubljene vrste mahjonga

Mahjong obstaja že dolgo in številne različice te ikonične igre niso na voljo na spletu. Vendar pa še vedno obstajajo nekatere različice, ki jih lahko najdemo v spletnih igralnicah.