Novice

August 11, 2022

Koliko moraš biti star, da igraš?

Luka Novak
WriterLuka NovakWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Minili so časi, ko so bile igre na srečo tabu. Dandanes so igre na srečo v večini držav zakonita industrija, vredna več milijard dolarjev. Vendar ne more vsakdo igrati na spletu ali zunaj njega. Igralci morajo doseči določeno starost za igranje igralniških iger v večini držav po svetu. 

Koliko moraš biti star, da igraš?

Dobra novica je, da ni univerzalnih zakonov o tem, koliko morate biti stari, da lahko igrate na srečo na spletu. Vsaka država ima svoje predpise o igrah na srečo, vključno z zakonsko starostno mejo za igre na srečo. V večini držav je to lahko od 18 do 21 let. Danes vas vodimo skozi zakonsko dobo iger na srečo po vsem svetu. Potopimo se v…

Zakonita starost za igre na srečo v ZDA

Ameriški igralci spletnih igralnic so z zavistjo opazovali, kako se igralci v drugih igralniških jurisdikcijah zabavajo in igrajo zakonito. Toda potem ko je vrhovno sodišče leta 2018 prepovedalo PASPA (Zakon o zaščiti poklicnih in amaterskih športov), stave postale zakonite na zvezni ravni. Sledilo je, da je večina zveznih držav začela legalizirati igre na srečo, zadnja pa je bila New York. 

Zakonita starost za igre na srečo v ZDA je 18 do 21 let, odvisno od države. Na primer, igralci New Yorka, Oklahome, Georgie in Michigana morajo biti stari 18 let, da igrajo. Po drugi strani pa igralnice v zveznih državah, kot so Indiana, Iowa, Arizona in Connecticut, sprejemajo samo igralce, stare 21 let ali več. Alabama je edina izjema, kjer morajo biti igralci za igranje stari najmanj 19 let. 

Zakonita starost za igre na srečo v Kanadi

**Na nacionalni ravni,**zakonita starost za igre na srečo v Kanadi je 19 let. A kot morda že veste, je kanadski trg iger na srečo reguliran na ravni province. To pomeni, da se zakonita starost za stave lahko razlikuje med provincami ali ozemlji, podobnimi ZDA. Kanada ima na splošno tri ozemlja in deset provinc, vsaka regija pa ima glavno mesto.

  • Če nameravate igrajte na srečo v Ontariu (London, Ottawa in Toronto), na primer, morate biti stari najmanj 19 let.
  • V Quebecu (Montreal, Laval in Quebec City) morajo biti igralci stari 18 let ali več.

Na splošno potrdite zakone o igrah na srečo v vaši provinci ali ozemlju, preden igrate na srečo v spletu ali zunaj njega v Kanadi. 

Zakonita starost za igre na srečo v Združenem kraljestvu

Komisija za igre na srečo ureja vse dejavnosti v Igralniška scena v Veliki Britaniji. Zakon določa, da samo igralci, stari 18 let in več, lahko sodelujejo v kateri koli obliki iger na srečo v Veliki Britaniji. Vendar to velja razen za komercialne ali zasebne igre na srečo, kjer morajo biti udeleženci stari najmanj 16 let. 

Toda za razliko od ZDA, kjer večina zveznih držav licencira le nekaj spletnih mest za igre na srečo (večinoma 12), v Združenem kraljestvu ni omejitev. Stran samo izpolnjuje pravila Komisije za igre na srečo, da dobi odobritev. Na primer, VIP igre na srečo in igre na srečo s kreditnimi karticami so nezakonite. Komisija je tudi popolno prepovedala funkcijo AutoPlay na igralnih avtomatih.

Zakonita starost iger na srečo v Evropi

Evropska spletna igralniška scena je ena najbolj raznolikih. To je zato, ker ni zakonodaje EU o igrah na srečo, ki bi ustrezala vsem. Tako kot v ZDA, vsaka država EU lahko prosto ureja igre na srečo znotraj svojih meja. Toda ena stvar je stalna; zakon o igrah na srečo mora biti v skladu s PDEU (Pogodba o delovanju Evropske unije). Ta zakon zagotavlja svobodo odpiranja podjetij in ponujanja storitev v kateri koli državi EU.

V večini držav EU je zakonito igrati spletne igralniške igre in sodelovati pri športnih stavah. Te države imajo napredne zakone o spletnih igrah na srečo, ki igralcem omogočajo, da uživajo v igralnih avtomatih, tomboli, igrah s kartami, praskalkami, loterijah in športnih stavah. Toda za sodelovanje v tej dejavnosti, igralci morajo biti stari 18 ali 21 let, odvisno od države.

Zakonita starost za igre na srečo v Aziji

Azija je dom največje igralniške destinacije na svetu Macau. Ker je celina najbolj naseljena regija na svetu, je Azija nedvomno neustavljiv trg za operaterje. Tukaj morajo biti igralci stari 18 ali 21 let, da igrajo na srečo na spletu ali na kopnem. Vendar pa je zakonita starost za igre na srečo na Japonskem 19, v Južni Koreji pa 20 let.

Vendar ne sme preskočiti vašega znanja, da je večina muslimanskih držav v Aziji. Znano je, da imajo te države stroge zakone proti igram na srečo. Igre na srečo so nezakonite v državah, kot so Buharin, ZAE, Irak, Iran in Kuvajt. vendar nekatere države, kot sta Bangladeš in Afganistan, nimajo posebnih zakonov o spletnih igrah na srečo.

Zakonita starost za igre na srečo v Južni Ameriki

Zaradi različnih držav in kultur Južne Amerike so zakoni o igrah na srečo mešani. Na primer, skoraj polovica prebivalstva te celine živi v Brazilija, država, ki je znana po svoji naravnanosti proti igram na srečo. Ampak nekaj države, kot so Urugvaj, Kolumbija in Argentina, veliko obetajo s sprejetjem zrelih zakonov o igrah na srečo.

Tako kot v večini delov sveta, Južnoameričani morajo biti stari najmanj 18 let, da lahko sodelujejo v kakršni koli obliki iger na srečo. Ker pa večina držav pusti spletne igre na srečo v sivem območju, to pušča prostor za mladoletne igre na srečo. Mehika je odličen primer države brez predpisov o spletnih igrah na srečo.

Zakonita starost za igre na srečo v Afriki

Afrika je druga najbolj naseljena celina na svetu. Na tej celini živi 54 suverenih držav z različnimi kulturami in zakoni. Po zadnjih številkah je v Afriki več kot 500 milijonov uporabnikov mobilnih telefonov, od tega jih 23 % redno brska po internetu. Poleg tega več kot 88 % internetnega prometa na tej celini ustvarijo uporabniki pametnih telefonov. 

Ti statistični podatki pomenijo le, da je Afrika privlačen trg za ponudnike iger na srečo. Vendar pa celina še vedno nima potrebnih zakonov, ki bi urejali to dejavnost. To pomeni, da večina mednarodnih igralniških podjetij sprejema afriške igralce brez kakršnih koli omejitev. Zakonsko dovoljena starost za igranje iger na srečo je v večini držav 18 let, čeprav imata Egipt in Namibija starostno mejo 21 let.

Ali je možno igrati igre na srečo na prepovedanem območju?

Če so igre na srečo v vaši državi nezakonite, to ne pomeni nujno, da se ne morete udeležiti zabave. Nekatere igralnice in stavnice bi z veseljem sprejele igralce iz držav, kjer so stave nezakonite ali neregulirane. Tega ne priporočamo, ker zaščite igralcev ni, kar pomeni večje tveganje.

Torej, ko se prijavljate v mednarodno spletno igralnico, zagotovite, da pravna oseba izda licenco za vašo izbrano igralnico. Odlični primeri so Curacao e-Igre, MGA, in UKGC, med ostalimi. Zagotovite tudi, da so načini plačila zanesljivi in na voljo v vaši državi. Nekatere igralnice ne podpirajo dvigov prek posebnih metod. Zato najprej potrdite to.

About the author
Luka Novak
Luka Novak
About

Luka Novak, dinamičen 24-letnik iz Slovenije, je strokovnjak za spletne igralnice in lokalizacijo. S svojim tehničnim znanjem in ljubeznijo do jezikov Luka brez težav povezuje globalne spletne igralnice in slovenske ljubitelje iger.

Send email
More posts by Luka Novak
ThunderPick
Bonus 2000 $

Zadnje novice

Krmarjenje v porastu spletnih igralnic: vodnik po varnem in prijetnem igranju
2024-04-18

Krmarjenje v porastu spletnih igralnic: vodnik po varnem in prijetnem igranju

Novice